2024-05-16 175 浏览
又到咗一月一度嘅月经饭时间,为咗方便呢位妈妈朋友可以快啲返屋企,我哋都系拣返喺公司附近嘅餐厅。今晚就试吓马拉菜,平时行过都见到好多人嚟买外卖,应该都唔错。我哋叫咗个串烧拼盘,原本个拼盘应该系有三款嘢食,包括鱿鱼须鸡肉同埋虾,但系因为鱿鱼须已经卖晒,所以变咗虾同埋鸡肉每样两串,佢嘅份量比我想像中大好多,串烧本身辣辣地,都真系好惹味。然后我哋原本想叫椰菜苗,不过又系卖晒职员就介绍我哋可以食佢哋嘅通菜。我哋拣咗虾酱高炒通菜。佢个菜都好爽口,如果虾酱都唔会太咸,味道啱啱好。最后就叫咗个炒贵刁,呢个贵刁好得意除咗河粉之外,仲有一啲面捞埋一齐炒,上面有虾仁,都系辣辣地,同样地份量都比我想像中大,其实我哋两个人都食唔晒。而令我觉得最特别嘅系佢中间会有腊肠,甜甜地同个辣味中和返,味道都几特别。

2024-05-16