2024-11-24
今日我哋出咗荃灣玩,玩完就喺附近搵嘢食。經過見到呢間〈泰玖〉餐廳,有2層樓高,走綠色+灰色的工業風裝修,我哋覺得幾靚,就決定入去食啦。.員工安排我哋坐樓上,空間都幾寬敞,有8-9張檯,檯之間隔得幾開,坐得舒服。.呢度menu有好多選擇,有午市套餐、晚市套餐、餐廳特別推介、前菜、沙律、燒烤、湯、海鮮、咖哩、肉、菜、飯/粉麵、甜品等等。.我哋見到餐廳特別推介有泰式蠔仔煎蛋!真係幾特別喎,就叫了來試試。另外亦叫了大頭蝦炒金邊粉、蒜香炒秋葵雜菜及2杯飲品。.大頭蝦炒金邊粉 —用來炒金邊粉的酸甜醬汁好味,酸度及甜度都好平均,愈食愈開胃。有2隻大頭蝦,微炸過幾香。蝦頭有驚喜,因為有好多蝦膏!蝦膏鮮甜無苦味👍🏻.泰式蠔仔煎蛋 —有好多粒蠔呀,仲要全部都好大粒!煎蛋份量都好多,亦保持到滑蛋的鬆軟口感,唔會煎到全熟乾硬咁。沾埋伴碟的蒜蓉辣醬一齊食,好惹味😋.蒜香炒秋葵雜菜 —好難得出街食飯會見到menu有秋葵,真係好驚喜,因為我好鍾意食秋葵😍雜菜方面有西蘭花、椰菜、芥蘭、粟米筍、紅蘿蔔、秀珍菇,好多種類幾豐富;整碟菜都有好香蒜蓉味,好入味。.飲品方面我哋叫了一杯龍眼冰,一杯椰汁冰。椰汁冰 —椰汁好濃好香
另外亦叫了大頭蝦炒金邊粉、蒜香炒秋葵雜菜及2杯飲品。
大頭蝦炒金邊粉 —
泰式蠔仔煎蛋 —
有好多粒蠔呀,仲要全部都好大粒!
沾埋伴碟的蒜蓉辣醬一齊食,好惹味😋
蒜香炒秋葵雜菜 —
整碟菜都有好香蒜蓉味,好入味。
飲品方面我哋叫了一杯龍眼冰,一杯椰汁冰。
椰汁冰 —
椰汁好濃好香,幾好飲。
龍眼冰 —
有好多粒龍眼肉,味道清甜解膩,都唔錯。
呢度上菜都幾快,員工服務態度亦好好。
今晚呢3碟菜式全部份量都好多,加上味道不錯,算性價比高👍🏻