2025-01-31 322 浏览
铜锣湾新开糖水舖,身为街坊嘅我当然要试一试。试咗两次都系外卖。第一次试,见到个份量其实都都几失望。$40嘅芋圆西米奶冻,细过我手掌嘅小饭碗size。味道算OK。第二次试,年初三晚上,人流一般,未算超忙,不过有别于第一次,今次职员叫我扫QR code落order,然后到门口外边等叫号。我就出去门口外面,扫QR code落order。网页只有一个选项系到店付款,我就一心谂住等职员叫好就入店内付款。等咗好一阵,见都冇职员叫号,就谂住入店问。入到去,发现我嘅order已经入好袋摆咗喺度。原来系要自己先入去俾完钱,职员先至会到门口叫号取。我先向职员表达佢哋冇事先讲清楚呢个运作流程,以致我已经在门外无知咁等候,同一时间亦有另一位客人表达同样意见(证明真系佢哋嘅职员冇讲得好清楚)。但系最令人失望,系佢哋毫无反应,一句「唔好意思」都冇讲…… 虽然,我唔期望糖水舖有几好嘅服务,但系如斯态度,真系令人却步!喺而家饮食业咁艰难嘅时候,请到啲咁嘅员工,我只能同佢老板讲声「自求多福」。要我再去,免了。
铜锣湾新开糖水舖,身为街坊嘅我当然要试一试。

试咗两次都系外卖。

第一次试,见到个份量其实都都几失望。

第二次试,年初三晚上,人流一般,未算超忙,

等咗好一阵,见都冇职员叫号,就谂住入店问。
入到去,发现我嘅order已经入好袋摆咗喺度。

要我再去,免了。

香芋芋圆奶冻西米露
2025-01-31
15 分钟 (外卖自取)