餐厅: METRO 豚骨 BASE
资讯:

好耐无去九龙湾揾食,上网见介绍Metro 豚骨Base 好似好正咁,于是就坐车去试吓。去到先知系一风堂crossover,谂住都未必太衰,同埋我老公想食,所以都无打退堂鼓。喺门口见到有食券机,谂住噤食券,点知部机超级lag,完全用唔到,店员咁啱招呼我哋入去坐,所以入咗去QR Code 落单。我老公叫咗碗厚牛舌拉面,加咗牛舌、葱、紫菜。我就叫咗碗三色叉烧饭,另外加咗黑松露饺子、炸蚝share。$85一碗拉面,超细碗,因为系老公食,当时我又无谂住写食评,所以无影相,我试咗一啖拉面同汤。酱油汤底,偏淡,又话豚骨Base⋯⋯面算弹牙,叫做唔差。牛舌同其他配料我无食,唔评价。黑松露饺子只饺子细过我只手指公,食落去完全无黑松露味,于是拆开饺子一睇,普通椰菜肉饺⋯?????我成头黑人问号。跟住睇下佢个饺子汁,有啲黑色点点,唔系好多,跟住用筷子点咗啲汁放入口⋯有好轻嘅松露味,再睇返个电话,原来系黑松露汁饺子⋯比原味贵$8,买个咁嘅汁⋯多谢晒⋯炸蚝个皮有少少厚,相对里面粒蚝肉都算细。$22,值唔值得自己谂。等到我老公食哂,我个饭都未上,我追咗,佢话等多5分钟。跟住等多阵,另一个店员黎收我对筷子,我话我仲
酱油汤底,偏淡,又话豚骨Base⋯⋯
面算弹牙,叫做唔差。
牛舌同其他配料我无食,唔评价。
?????
我成头黑人问号。
有好轻嘅松露味,再睇返个电话,原来系黑松露汁饺子⋯
比原味贵$8,买个咁嘅汁⋯
多谢晒⋯
炸蚝个皮有少少厚,相对里面粒蚝肉都算细。
$22,值唔值得自己谂。
等到我老公食哂,我个饭都未上,我追咗,佢话等多5分钟。
跟住等多阵,另一个店员黎收我对筷子,我话我仲未食呀😒
跟住佢即刻入厨房帮我拎碗饭出嚟。
黎到先系地狱嘅开始。
三色叉烧,每款叉烧两片,佢可以好一致咁做到三款都系鞋嘅。
鞋到𡁻到牙铰软😮‍💨
饭嘅汁唔系好多,但白饭好多,啲𩠌唔够送饭,于是我系咁食白饭。留返啲有汁嘅饭无𩠌嘅时候食😂

𡁻到一半顶唔顺,我决定影张相上黎写食评🙃
最后系,我无食哂啲叉烧,因为牙铰真系软,我食多咗右边半块就收咗手,出去外面揾食。😒
$68 食垃圾,真系对唔住自己个胃😒
以美心集团黎讲,呢几年啲日本过江龙都经营得好差。
当年新蒲岗啱啱开チカラめし嘅时候,我去食过一次,个烧牛肉饭仲差过吉野家,同日本嘅チカラめし根本无得比,连烧牛肉都讲唔上,美心只系买咗个招牌返黎,其他嘢根本无买到。
除咗一个差字,我都只可以送多个差字比佢。
奉劝大家,如果唔想比钱买难受,真系唔好去。