2021-08-16
周末到访风景怡人嘅愉景湾⛪️,决定要拜访一下好多人推荐、大名鼎鼎嘅ZAKS。ZAKS系愉景湾最大嘅餐厅😝,有成5000尺咁大,分咗上下两层,户内户外。当日特意挑选左张最近海边嘅枱,入夜之后望住醉人沙滩同埋海景,加上枱上嘅小蜡烛,气氛都几浪漫😳。而ZAKS主打fusion菜,包含多国菜系、照顾哂唔同人嘅口味👍🏻今次我地点左一个店家推荐嘅combo set,个set包括左Caesar salad🥗 、椒盐鱿鱼🦑、白酒大蚬扁意粉🍝、ZAKS嘅招牌特色pizza🍕,同埋两杯饮品🥂。喺逐一点评之前,不得不赞ZAKS嘅每样食物嘅分量都好多🥰,以正常食量嚟讲,呢一个combo set应该可以够3个人食饱🤣-$599 combo set B-Caesar salad🥗 -ZAKS嘅Caesar salad同平时食开嘅无太大分别,主要系romaine lettuce🥬 、焗面包粒🍞、磨碎左嘅Parmesan cheese🧀,最后加上经典嘅caesar dressing。入口都系经典嘅味道,比较特别嘅系,呢度嘅焗面包粒系比较硬同埋比较大粒,每次食都要分开几啖先咬完一粒cruton😗椒盐鱿鱼(salt & p
$599 combo set B
Caesar salad🥗
椒盐鱿鱼(salt & pepper calamari)
首先,分量好多🥰!由于鱿鱼系新鲜炸起,上枱𠮶阵食嘅第一啖都感受到当中嘅热力😚,咬入口就感受到佢嘅脆浆好薄,一下清脆嘅口感,随即感受到新鲜鱿鱼🦑嘅软糯,配上店家提供嘅泰式辣酱同埋他他酱,完全感受到丰富嘅滋味☺️!作为starter,呢度菜做得特别好嘅地方在于佢嘅炸浆够薄👍🏻,而且配上柠檬,加入一啲酸味👍🏻,即使食炸嘢都唔会觉得好油腻,亦都非常下酒,适合一路饮🥂一路食,谈笑风生😚。
白酒大蚬扁意粉🍝
虽然佢叫白酒大蚬扁意粉🍝,但系佢主要系用Pepperoncino sauce,即系以蒜片🧄、橄榄油仲有辣椒🌶作为嘅基底酱汁。所以入口之际,率先感受到嘅系蒜头嘅香味,其后系橄榄油香同埋舌头上微微嘅焦灼感🥵。店家选用扁意粉,令佢更加挂味,吸收到浓郁嘅蒜香🧄,同埋淡淡蚬嘅鲜味。蚬肉新鲜弹牙,无沙,虽然称唔上大蚬,但系分量都有20只左右,已经收货👍🏻。整体嚟讲味道丰富,唔错🥳
ZAKS House Special Pizza🍕
成餐饭虽然慢慢食,但其实食到Pizza已经饱左八成,所以真系食唔哂🥺。ZAKS嘅招牌Pizza嘅配料有sausage、ham、pepperoni、青椒🫑、洋葱🧅、菠萝🍍,都算系一种几经典同丰富嘅配搭。上菜个阵热辣辣🤩,一拎上手就已经感受到Pizza嘅皮好脆🤩,急不及待想放入口试下咩味。而咬落去个际,就感受到丰富嘅芝士🧀带嚟嘅口感,而佢嘅外皮十分香脆,会令人想一直咬落去🤣。酱料同上面嘅配料配搭得宜,辣度唔会过多,菠萝又唔会太甜太多汁抢左个味同口感,味道非常平衡,赞😋
另外包soft drink 2杯: 拣选了Ginger Ale同Ginger Beer