2024-12-28 0 浏览
今日得闲喺尖沙咀行街,咁啱经过亚士厘道,见到间叫「天下无双」嘅车仔面店,-门面几igable,就入去试下,估唔到又几有惊喜!佢哋主打香港地道小食同车仔面,啱晒我呢啲钟意扫街嘅人!首先嚟嘅系生菜鱼肉,份量啱啱好。鱼肉打得好弹牙,入口爽滑,完全冇腥味,个人超喜欢佢嘅口感!汤底清甜,带有淡淡嘅胡椒香,饮落好舒服。生菜新鲜翠绿,索晒汤汁,十分欣赏佢哋喺细节上嘅用心。整体嚟讲,呢个生菜鱼肉绝对有水准,作为开胃小食一流!呢碗车仔面嘅配料都好吸引我!先讲萝卜,炆得好入味,软腍多汁,甜甜地好正。炸九鬼鱼腐炸得金黄酥脆,外脆内软,索晒汤汁之后更加惹味,个人超喜欢!韮菜饺皮薄馅靓,韮菜味香浓,馅料饱满,食落口感丰富。陈皮鱼肉就系一个惊喜,带有淡淡嘅陈皮香,同鱼肉嘅鲜味好match,十分欣赏呢个配搭!汤底浓郁,充满住车仔面嘅风味,每一样配料都处理得好好,绝对高质!另一碗车仔面我就拣咗米线底,配料有鱿鱼、猪红同猪皮。鱿鱼爽口弹牙,唔会韧,处理得好好。猪红嫩滑入味,完全冇腥味,份量都几多,食得好满足。猪皮炆得软糯入味,入口即化,充满骨胶原,女仔一定钟意!米线份量适中,索晒汤汁,好好食!呢碗车仔面嘅配料都好足料,

每一样配料都处理得好好,绝对高质!

猪红嫩滑入味,完全冇腥味,份量都几多,食得好满足。猪皮炆得软糯入味,入口即化,充满骨胶原,女仔一定钟意!米线份量适中,索晒汤汁,好好食!呢碗车仔面嘅配料都好足料,而且味道配搭得好好,绝对有水准!

除咗车仔面,我仲试咗佢哋嘅咖哩牛腩饭。

咖哩汁浓稠香浓,带有微微嘅辣味,好惹味,捞饭一流!

牛腩炆得软腍入味,入口即化,而且份量都几多,食得好满足!整体嚟讲,呢个咖哩牛腩饭都好出色,绝对值得一试!

餐厅地址:尖沙咀亚士厘道16号地舖
#天下无双 #车仔面 #香港美食 #尖沙咀美食 #地道小食 #扫街 #高质 #有水准 #超赞 #十分欣赏 #个人超喜欢 #精致