2023-11-30
餐厅:Peek-A-Poke (尖沙咀)地址:尖沙咀弥敦道36-44号重庆大厦heath庆方地库S01B号舖夏威夷鱼生饭Poke Bowl近几年喺香港非常受欢迎🎉,而讲到大热又点可以唔提出咗名大份足料嘅Peek-A-Poke @peekapoke 呢?除咗为人熟悉嘅铜锣湾希云街店,上年仲喺尖沙咀重庆大厦heath庆方地库开咗分店,同样吸引唔少人前嚟排队,人气依旧旺盛🔥行入充满夏威夷色彩嘅餐厅,丛林同大海喺每个人听到夏威夷都会谂起嘅景色🌊,店员着晒夏威夷恤衫,加上店内冲浪板🏄🏻♂️、鱼网等装饰,确实俾人写意休闲嘅感觉☀️六款餐厅推介嘅特色风味Poke Bowl,正常Size $88,迷你版就$68,以佢哋惊人嘅份量嚟讲,叫全饭嘅话迷你版都应该好够食,食客仲可以按着自己嘅需要同喜好创造属于你自己嘅Poke Bowl🥣,另外仲有多款特色小食同饮品,例如人气牛油果奶昔🥑、士多啤梨乳酪等🍓今次叫咗自选风味碗,以吞拿鱼、三文鱼、八爪鱼🐙、慢煮鸡胸同杂锦香菇为主食,另外可以选择寿司饭、沙律菜或者珍珠糙米,加上多款配料、调味料同酱汁任拣,无论丰富定健康,高蛋白质定饱肚高热量都掌握喺你手中,食啲咩完全由你
行入充满夏威夷色彩嘅餐厅,丛林同大海喺每个人听到夏威夷都会谂起嘅景色🌊, 店员着晒夏威夷恤衫,加上店内冲浪板🏄🏻♂️、鱼网等装饰,确实俾人写意休闲嘅感觉☀️
今次叫咗自选风味碗,以吞拿鱼、三文鱼、八爪鱼🐙、慢煮鸡胸同杂锦香菇为主食,另外可以选择寿司饭、沙律菜或者珍珠糙米, 加上多款配料、调味料同酱汁任拣,无论丰富定健康, 高蛋白质定饱肚高热量都掌握喺你手中,食啲咩完全由你话事👍
拣一款主食会占一半碗边嘅份量,拣两款就各占四份一, 我要咗吞拿鱼同慢煮鸡胸,前者鲜味十足唔会腥,后者喺无激素嘅,加咗香草同调味料腌制🌿,真空处理后用65-70度低温慢煮,肉质唔嚡,鲜嫩得嚟咬落仲有啲肉汁💦; 另外配珍珠糙米同沙律菜🥗,同样各占碗嘅一半, 咁样嘅配搭就啱晒我想健康得嚟又有多啲饱肚感;识拣一定喺酱汁另上,咁就可以自己控制到酱汁嘅多少,蜜糖香醋汁酸酸甜甜又唔腻,加少少落去就已经好鲜香开胃😋
最估唔到佢哋有咖啡饮,啱晒我呢啲爱啡之人☕️
PS 呢个价钱同呢个份量都真喺算抵食,难怪吸引到咁多人嚟帮衬🤓