2021-08-04
以前以为大肚婆好多野都唔食得,了解多啲发现其实唔系咁架。最重要真系均衡饮食,无需过份紧张,寒凉同敏感食物尽量避免,小心少少就可以。清淡野我喜欢,有时口痕 泰国菜、咖哩饭、酸菜鱼亦唔会抗拒。依日行街lunch time拣左食新派泰国菜,位置0系K11所以比较多人,好在门口有张櫈仔(相信算是打卡位) 岩晒我坐低等下,非常好。带有热带风情既小清新,感觉有啲似Bangkok大商场里既餐厅。Lunch set选择有好多:烤鸡脆羽衣甘蓝牛油果沙律(酸辣汁)$88,鸡肉烤得好香,配上羽衣甘蓝、牛油果同新鲜蔬果,加入少少泰式酸甜汁,份外醒胃。最欣赏系手切肉眼爽弹牛丸船粉 $98 新鲜手作既泰国幼粉,0系香港的确比较少见,口感烟韧,令我想起0系泰国街头食粉既感觉。牛丸口感爽弹,牛肉厚身,质感嫩滑易咬,仲配有好多炸猪皮索汤汁,系一碗令人再三回味既泰国船粉😋传统泰式蟹肉炒饭 $128。炒饭配上啖啖蟹肉,每啖饭都食得非常满足!而且白饭炒得粒粒分明,有镬气!估唔倒依间环境小清新既泰式餐厅都炒出充满泰国街头风味,值得一赞!最后,午餐加配当然唔执输,好好为一个休闲的平日加上了点缀! +$38 小食「香芒红菜头米纸卷
最后,午餐加配当然唔执输,好好为一个休闲的平日加上了点缀!
+$38 小食「香芒红菜头米纸卷」:芒果粒粒同红菜头都好新鲜,味道清新。
+$18 升级「泰式奶茶」:少少甜,泰茶味道香滑浓郁。
& Free「泰式季节限定冰茶」:最后饮啖冰茶,系一解餐后去解腻既最佳方法。