2019-03-06
早几日去左映水芙蓉同 Mummy庆祝生日。贪佢环境靓,食物摆碟靓,影相打卡一流。去得映水芙蓉,记得 request window seat, 餐厅全落地玻璃,可以一边食一边欣赏维港景色🌆❤️。 映水芙蓉比我嘅感觉就系每一道菜都好似一幅画咁,非常吸引😍。一开始,服务员仲会每人比一杯荔枝鸡尾酒我地做 welcome drink。我非常欣赏哩杯 welcome drink, 本身我自己都好钟意荔枝味嘅饮品。佢酒味好轻,味道好 fresh, 令人有开胃感。除左 welcome drink, 仲有每人一碟前菜作为哩一餐嘅开始,前菜系海蜇萝卜,酸酸地,好醒胃。必点菜式个人认为系敲糖棒棒鸡同千丝西葫芦。敲糖棒棒鸡$188,哩度菜可以话打得又睇得❤️ 手撕鸡同笋上面放左个水滴形脆糖,而糖入面装住香辣嘅红油。服务员会帮你敲烂个脆糖张 d红油同鸡捞晕。剩系卖相已经非常吸引。啱晒钟意相机食先嘅我😊。 至于味道亦系一流,非常香辣惹味。鸡肉弹牙有🐔味㖞!但都几辣下,吾食得辣嘅朋友仔就未必顶得顺喇。千丝西葫芦$88,卖相又系非常吸引,成件艺术品咁,打卡一流。厨师张翠肉爪切成丝再摆碟,上台后服务员会用佢地自家制嘅豉香汁
必点菜式个人认为系敲糖棒棒鸡同千丝西葫芦。
千丝西葫芦$88,卖相又系非常吸引,成件艺术品咁,打卡一流。厨师张翠肉爪切成丝再摆碟,上台后服务员会用佢地自家制嘅豉香汁淋上面,然后张翠肉瓜丝整开。食落喊喊酸酸,非常清新开胃。
另外仲叫左孜然香煎羊架$298。卖相靓,羊肉够嫩,系略嫌吾够入味。
全晚最失色系红糖糍粑$118🙄。订位时讲定庆祝生日,出甜品时就会安排埋蜡烛插上甜品上台嫁 喇🎂。不过哩个红糖糍粑食左一啖已经失望到极😭 咬落一 d都吾 Q弹,非常松散,仲要好甜,系死甜个种。仲要咁贵,真系吾建议大家点。
最后,餐厅亦会每人送一粒自家制嘅朱古力为哩餐饭划上一个完美嘅句号。朱古力分别有红茶味同麻辣味。我试个粒系麻辣味,轻轻嘅麻辣味混入浓滑嘅朱古力,又几好味㖞👍。
讲完野食,讲下服务。服务整体吾错,服务员大部份都亲切有礼,系有 d大意同吾够细心位要注意下。好似有个 waiter成本 menu跌左落我屋企人只手,都几重下嫁!另外又有waiter落菜时,成杯啤酒淋左落隔离台位客人身上😅。仲有吾细心位就系,佢地收野时张 d辣油倒左落我地个茶壶度,但都冇帮我地换过个壶🤔 除左哩 d吾小心同吾细心位,其他野都系 ok嘅。
哩餐仲可以储Asia Miles里数嫁。记得 download Asia Miles个App, 埋单比个 App入面个 QR Code服务员就可以。不过哩个 Campaign 至到 3月 14 ja。