2021-08-20
平时如果要去cafe,多数都系九龙为主,一直都好少喺港岛揾,因为选择唔多,今次终于揾到一间喺湾仔区,食物质素可以、价钱合理、更甚新环境非常靓、好适合打卡嘅一间Cafe。呢间餐厅系一间湾仔春园街既人气Cafe,以黑白为主题,有唔少嘅打卡位,有唔少人特登慕名而来,喺网上可以见到连Elva都嚟过,bookmark咗好耐嘅我今次终于有机会嚟到。餐厅个入口如果喺庄士敦道行入去会有啲难揾,因为个入口完全系背向条街,但系庄士敦道行入去春园街,向上望就会见到餐厅,因为会特别见到一间白黑色嘅餐厅,而且有露台,入口喺眼镜舖隔离,都系廉记冰室隔离,见到连门口都系白色嘅入口,你就知冇入错。门口已经好似有个童话故事,黑白线条都系人手绘画,同春园街形成强烈嘅对比,上楼梯两边既墙都系黑白壁画,就好似入咗一个秘密花园。走上一层之后,成个以黑白为主既餐厅设计便入眼帘,餐厅入边的壁画、墙壁、柜台同门口一样,都系由一班大学生手绘,远睇好似贴纸痴上去咁,好似入咗漫画世界咁,2D既画滑到好似3D咁,每一个角落都系打卡位,装潢简约黎得带点梦幻,令人好佩服店主咁有心思设计。细心留意墙身嘅画每一幅都唔同,美感十足,另外如果大家想去洗
另外如果大家想去洗手间,不妨系呢一对壁画入边揾,因为非常低调,唔细心留意壁画嘅图案系揾唔到。
楼梯上到黎见到嘅梳妆台,绝对系为少女打卡而设。
家私、餐具都系精心挑选过,都系以白色、米色为主,每一个角落都系别出心裁既摆设同设计,
另外佢哋嘅餐垫会特别用一张黑色、一张白色做对比,唔同嘢食摆上去都会有唔同效果,好有视觉效果。
入面面积好大,睇唔到尽头,由门口行到去餐厅最尽头,可能30秒都唔够,座位好多,座位都坐得舒服。虽然餐厅系白色为主,白色通常都会比较易污糟,但睇落餐厅系几干净。餐厅会播住纯音乐,当晚我听到嘅系宫崎骏嘅音乐,边食边听住好舒服。虽然系夜晚八点嚟到餐厅,但其实人数唔算多,唔知系因为餐厅太大定点,所以餐厅系一啲都唔嘈,环境几清静,啱哂同朋友坐低慢慢倾计。即使隔离系人来人往既春园街, 但系上到黎完全感觉唔到楼下既吵闹,与世隔绝咁,令人都放慢平时急速既步伐。
环境固然系高分,当然都要睇吓食物质素,睇过餐牌,餐厅主打下午茶同埋fusion西餐,选择都几多,因为我系夜晚去所以有个dinner 主菜,净系夜晚都已经有18个餐可以拣,有意粉、海鲜、韩式年糕、饭团、汉堡、鱼柳、猪肋骨、肉眼扒,当中嘅虎虾海鲜冬阴功韩式年糕绝对系fusion菜之一。
所有主菜加钱可以加配餐汤、沙律同咖啡或茶。
另外除咗主食,仲有单点嘅Menu,好似有沙律、餐汤、小食、薄饼同重点既甜品同饮品,岩哂唔同人嘅口味。
1️⃣ 粉碟花之丘 💰88(👅: 8/10)
甜品卖相非常有惊喜,好似一个盆栽咁,泥上面有玫瑰,上面有可食用花瓣做点缀,同几粒苺做伴碟。
其实系brownie、朱古力mousse同朱古力Crumble既组合,好似泥土既crumbles,食落好似曲奇碎,而brownie朱古力mousse收埋在系堆泥入面,咬落顺滑,食落就好似浓缩既朱古力酱。
最后就系甜品最靓既一部分,系红粉蓝渐变色既透明拉糖组成,拉到呢个色同形状绝对要技巧,因为系手拉次次都唔同样,某啲部分会比较脆弱,可能敲碎黎食,其他就要就咁咬,食落系普通既硬糖,同朱古力一齐食会更好。
甜品份量其实唔多,几啖就食晒,如果作为甜品未必够饱,比起攞嚟食打卡更适合,系好有心思制作出黎既甜品,视觉比起味觉更加有冲击。
2️⃣ 花见 💰78(👅: 7.5/10)
甜品卖相同样精致,打卡一流,系一个玫瑰啫喱加芝士蛋糕,周围有玫瑰花碎同木糠包围住,卖相都精致,不过比起粉碟花之丘无咁梦幻。
上层系玫瑰啫喱,啫喱入面有玫瑰花瓣,玫瑰花味唔算重,但香味就重,啫喱似食紧大菜糕,味道唔太有,连埋下层食会更好。
下层系芝士慕丝,而且有柠檬味,食落酸酸甜甜几开胃,连埋周围嘅木糠饼碎食,口感丰富,唔会太甜太腻。
3️⃣ ULURU Rose Tea 💰52(👅: 8.5/10)
呢杯玫瑰茶系招牌之一,用左花瓣同食用色素作为装饰,卖相精美绝伦,成杯艺术品,咁比起Lavender Dream更胜一筹。店员有提醒饮个时要小心,因为杯出面都有红色色素同玫瑰花瓣碎花既装饰,摸到只手会污糟。
饮落玫瑰花香好浓,玫瑰味几清新,唔会过于浓烈,加上士多啤梨既甜味酸味,几开胃,带有少少迷迭香既味道,好易入口,饮落唔算太甜,甜度适中,花香完全可以中和到甜品既腻感,唇齿留香。
饮品非常之大杯,饮哂都饱左一半,非常有心思整到杯野饮又睇得又饮得,比起甜品更出色。
4️⃣ Lavender Dream 💰52(👅: 8/10)
呢杯伋一杯荔枝果茶,杯口上面挂左一粒荔枝,荔枝食清甜可口,同rose tea一样,杯出面喷上紫色色素,卖相吸引。
荔枝果茶饮落荔枝茶味重,唔算好甜,带小小薰衣草香气,清新可口,消腻一流,唔会觉得系好假既甜味。上面有啲薰衣草花瓣,令颜色鲜艳唔小,提香为主,但唔建议饮,因为花瓣既薰衣草超重,唔系个个都接受到,荔枝果茶比较常见,我个人更钟意rose tea。
🌟 环境黎讲绝对系高分,首先地方够大,环境舒适阔落,以香港CAFE嚟讲系好小见,打卡位同样多,唔会话比人坐左边个位就无得打卡,绝对可以边食边影相。餐厅设计绝对系独一无二,主题鲜明,好有特色,绝对可以CHILL足一个下午,如果你系好钟意打卡既人,绝对好适合你。
以下午茶价钱黎讲唔算贵,甜品方面系正常CAFE价钱,而其他野食同主食价钱合理。食物质素正常,甜品卖相精致,睇得又食得,主食份量大份够食饱,不过甜品可能要等耐小小,如果系赶时间既你可以唔太适合,但谂住慢慢坐系咁影相就岩哂。
店员服务态度非常好,因为我想影靓啲相要求转位,店员都好乐意安排,而且系食完个时,店员都话可以随便影相,而且会主动介绍边个位影相靓,钟意影相既你绝对会钟意呢度。最重要系呢间CAFE系年轻人开嘅良心小店,值得支持一去再去。
👅味道: 8/10
🍴环境: 9/10
💰消费: $270 (服务费: 10%)