2021-07-23
今日同个朋友去将军澳食饭。点解会去果边食饭?因为之前见到啲介绍,将军澳嘅礼记有个企起身嘅嘅肉丝脆面。睇到时觉得好得意同好吸引,所以就去咗啰。一入到餐厅,地方宽敞舒适,感觉相当好。作为一间中餐馆,当然系先叫茶啦,我哋拣咗比较特别嘅玫瑰荔枝茶。茶杯典雅,茶味清香。瑶柱鱼滑上汤浸时蔬,睇落好普通?都唔算㗎。除咗明显见到嘅鱼滑同小棠菜,仲有瑶柱丝、冬菇粒、同埋姜丝。上汤味浓,鱼滑打牙鲜甜,再加上冬菇粒带嚟嘅口感,整体来讲,虽然系普通嘅中菜,但绝对系好好味嘅菜式。杭州东坡肉,我特登点嘅。东坡肉虽然系好肥好邪恶,但绝对系唔会成日食嘅菜式,所以一次半次,绝对唔会过分。东坡肉肥瘦分明,入口即融,而且汁酱爽甜唔腻,减轻咗东坡肉嘅肥腻感。奉劝大家,叫得东坡肉,就唔好怕肥,记得要连埋肥肉一齐食先好味嫁。银芽肉丝脆面,是日最期待嘅菜式。企起身嘅肉丝脆面,真系好正,影相打卡一流。当你影好相喇,店员就会帮你淋上汁酱同为依个肉丝脆面解体。铁板上嘅原故,所以脆面落返平面,淋完汁酱,都好热返,唔会话入口冻冰冰。汁酱调味唔错,就算唔系谂住影相打卡,都值得点嚟食㗎。