2022-01-19 1258 浏览
最近生日同朋友book左呢间位于元朗嘅Omakase庆祝,但成个用餐体验就唔系咁愉快🤧。因为疫情嘅关系,佢地嘅Lunch Set 就只做✨$780✨呢个价钱,其实同样嘅价钱可以有好多唔同嘅选择,但我地见餐厅网上嘅评价都唔错,就照落订。平心而论,餐厅嘅用料其实唔算差,全部都系日本进口有证书,食落都几新鲜,但可能因为当日师傅发办嘅鱼类并唔系我钟意食嘅,我就唔特别觉得Impressive. 当日我地嘅就食左:✨兵库县赤上生蚝/✨富山县鲣鱼刺身/✨九绘寿司/✨深海池鱼寿司/✨春鱼寿司/✨大分县左口鱼寿司/✨鱿鱼寿司/✨烧北海道帆立贝/✨天草县池鱼寿司/✨𫚕鱼寿司/✨长崎县蛇腹大拖寿司/✨赤身寿司/✨北海道胺康鱼肝/✨赤海胆军舰/✨卷物咁多品料理当中点都有几件系令我觉得impressive 嘅,例如春鱼、𫚕鱼、𩽾康鱼肝等,但整体而言都系失望。首先佢地嘅饭系偏酸,抢晒鱼生本身嘅鲜味。其次唔明点解会安排两件池鱼寿司😂师傅解释就话系因为两件来自唔同县,但我自己就唔觉有明显分别。第三系最令我期待嘅拖罗系食到有筋,以往我去其他价位较平嘅omakase都唔会有呢个问题。如果只系味道唔理想我都未至于会差评一间

春鱼
北海道胺康鱼肝
富山县鲣鱼刺身

大拖罗-蛇腹位

如果只系味道唔理想我都未至于会差评一间餐厅,但佢地嘅服务同样不可恭维。一入到餐厅我地问职员大概会有咩食,佢地就只系简短咁答师傅会安排。开始用餐后师傅都会大概咁介绍下每件寿司,我唔系经常食omakase,所以对一啲陌生嘅鱼类都会想知多啲,但果位师傅比我嘅感觉就只系背左啲基本资料,问多几句就唔太清楚咁。

第二个令人却步嘅位就系餐厅对每枱客人有明显嘅差别对待。首先我地见到隔离枱嘅海胆军舰(图3)分量系比我地多,色水亦明显唔同。最后嘅卷物师傅安排左一款瓜类卷(图4)比我地(其实我冇expect过食omakase系冇特别request嘅情况下会有素菜卷),但就整左拖罗卷(图5)比隔离枱食🙄咁嘅情况下我地当然追问点解大家比嘅价钱一样,食嘅野系唔同喇,而师傅嘅回应系「我地冇话唔食个瓜卷」。其实佢事先冇问我地想食拖罗多啲定瓜卷多啲,又整好系我地面前,我地点会知原来系可以转其他🙄加上我地并无讲过我地唔钟意拖罗,正常人都会prefer拖罗卷多过瓜卷挂。虽然最后佢都有整番个拖罗卷比我地,但要开到口问个感觉都好差。

第三样野系我地系落booking同confirm booking嘅时候都有讲我地系去庆生嘅,但餐厅就一啲安排都冇,好似完全冇左件事咁。我唔肯定餐厅系唔记得左定对呢类庆祝活动冇特别安排,但同果系后者嘅话,落booking嘅时候系咪唔应该有呢个option 比客人拣呢?但因为食到最后其实我都唔特别想再系到留太耐,都冇特别去提醒佢地。

其实拣餐厅前我都有做足reseach先去,甚至有朋友食过都话系唔错,所以我唔知今次系个别师傅问题定点,但只凭我自己嘅用餐体验黎讲,就觉得系有种贴钱买难受嘅感觉,唔推荐大家去试。

赤海胆
前菜-鳗鱼BB