餐厅: 茶園
资讯:

2022-11-12 794 浏览
平时好少食下午茶,感觉都系酒店餐厅呃钱嘅玩意,又唔好食又细份。不过想同朋友见面轻松倾下计,又有识食朋友介绍呢度嘅afternoon tea set,于是就嚟试下。茶园位于君悦酒店嘅阁楼,楼底非常高,空间好阔落,布置系比较传统嘅风格,有落地玻璃令到有室内自然光,感觉开扬同轻松啲。最正系有现场钢琴演奏,气氛好舒服,弹嘅系流行广东歌,好有中西fusion嘅味道XD 而家系11月,做紧秋季下午茶,闲日$368一位加一。下午茶架有三层,分别系scone、咸点同甜点,包一壶茶或者一杯咖啡,最特别就系任食即制crepe、窝夫、自家制雪糕、甜点心同水果,当然要空肚迎接😝 今次嘅秋季下午茶架有:🧈原味&苹果提子scone配柠檬忌廉、clotted cream同士多啤梨jam📝个scone牛油味香,少少干身但唔会好过份。个柠檬忌廉几正,超酸但好清新,好醒神😎🥪烟三文鱼香草忌廉芝士挞、英式咖喱鸡肉三文治、沙乐美肠意式肉肠芝士三文治、辣根忌廉烧牛肉卷、羊奶芝士烧南瓜批📝除咗肉肠芝士三文治比较普通,其他都几好食,尤其是羊奶芝士烧南瓜批,一摆入口真系有惊喜!质感好滑,少少咸香😋🧁朱古力焦糖慕丝泡芙、杏仁香梨忌廉蛋

今次嘅秋季下午茶架有:

🧁朱古力焦糖慕丝泡芙、杏仁香梨忌廉蛋糕、柠檬柚子吉士朱古力蛋糕、糖渍无花果枫糖忌廉合桃挞
📝甜品真系不分上下,全部都好食,唔会太甜,应有嘅味都好突出,而且卖相都好精致😊

至于任食方面,即叫即制嘅crepe系首推🤩可以拣原味crepe然后自己加酱同雪糕,亦都可以拣用橙酒煮,湿润嘅饼皮渗透酒香加橙香,必试😋雪糕都有成10只口味拣,有啲味几特别,例如粟米同巨峰提子,不过两只都唔好食🤪朱古味就高度推介,用咗72%嘅Valhorna朱古力,仲有朱古力碎喺入面,超浓郁又唔甜🤤

反而窝夫有啲可惜,一早整定,外皮偏硬身,入面又唔够松软。甜点心试咗一粒可丽露,非常难食,绝对唔需要浪费quota🙈

最后食到劲饱,仲食唔晒要打包,估唔到食下午茶都咁饱🤣环境食物都高质,同朋友过咗一个满足休闲嘅港女下午,值得一试👍🏻
  • Afternoon tea set