2017-08-13 138 浏览
星期五系上环需要HEA下时间,就谂住揾间静静地既CAFE坐下,见到呢间SOUPRB装修几简洁舒服,就决定入去睇下有咩食,点知好有惊喜!餐厅装修以白色为主,比人一种明亮干净既能觉;最重要既系--佢系有提供差电架,好适合我地呢D需要hea时间既人。店员既服务态度非常好,朋友唔记得左带差电线,店员都好乐意借比佢,加分!餐厅主打西式炖汤,有好多唔同既餐可以选择,我地分别拣左吐司套餐(经典吐司/匈牙利炖牛肉汤)同炖饭套餐(咖喱鸡炖饭/大啡菇栗子汤)。因为店员向我地推荐佢地既冷压果汁(跟餐加$30),所以我地就点左橙色同红色果杯试下。等左唔系好耐就有野食喇~讲下个大啡菇栗子汤先,饮落非常浓稠,可以食到好多菇粒,质感有D似食紧CEREAL;菇味非常香浓,感觉好健康!Orange reliever系店员推荐既冷压果汁,应该系有几种果汁加埋一齐(?),但系我就净系饮得出橙汁味XD,佢唔似一般橙汁咁酸;甜度适中,我个人非常喜欢。咖喱鸡饭似系日本咖哩,食落甜甜地,比教辣;入面除左有鸡之外仲有红萝卜同薯仔,非常有住家感觉。我地叫左既另一个汤系匈牙利炖牛肉汤,饮落其实系罗宋汤既味道,酸度同辣度都适中,非常开胃;

咖喱鸡炖饭/大啡菇栗子汤/orange reliever

咖喱鸡炖饭

我地叫左既另一个汤系匈牙利炖牛肉汤,饮落其实系罗宋汤既味道,酸度同辣度都适中,非常开胃;汤入面既牛肉亦都好好食!炆得好淰但系又保留到牛肉味,推荐!red refresher饮落系西瓜汁既味,同个名一样都系好FRESH好解渴,好岩夏天饮。
经典吐司/匈牙利炖牛肉汤/red refresher

经典吐司亦都非常值得推荐!包皮焊到脆卟卟,入面有熔左既芝士、火腿同车喱茄,配合埋一齐非常MATCH,好好食。
经典吐司

整体而言SOUPRB无论系食物质素同服务方面都十分出色,食物都系以煮家感觉同健康为主,好适合作为一个HEA时间或者食TEA既地方。
2017-08-11
咖喱鸡炖饭