2018-06-19 244 浏览
番香港之后即刻同友人 K 见面,约左佢去宇治园(名副其实的)叹绿茶 😁 其实平日晏昼去冇乜人坐得几舒服唷宇治金时抹茶刨冰 ❤️ ($78)有啲不可思议呢个抹茶冰竟然系我哋嗌嘅野当中最平嘅一样嘢 (?) 😮🤔 冰溶得好快,而且一开始溶就不断向下陷落去 😂 于是我哋都冇停手咁第一时间三两啖K.O 咗个冰先。配料都好有心思,有最基本嘅红豆蓉用嚟整宇治金时,更加有一小瓶嘅浓缩抹茶酱淋响冰面😊 有得食有得玩。不过整体味道上冰嘅抹茶味都仲可以浓一啲。嚟得呢到食嘢都系爱茶之人,店家唔晒就住就住呀其实焙茶提拉米苏套餐 ❤️ ($108)唔想所有嘢都叫抹茶味但又想试多样嘢嘅我哋最后点左呢个好的式嘅焙茶 Tiramisu. 🤓 望落因为颜色嘅关系好似木糠布甸 😁 食落茶味好浓郁,连 cheesecake 嘅部分本身都散发出焙茶味。焙茶夹 cheesecake 比起抹茶夹 cheesecake 要嚟得特别。不过呢个价钱又真系贵啲嘅鹿儿岛产黑豚肉生茶面 ❤️ ($108)友人 K 话佢想食咸嘢,既然系咁就嗌个面食 share 啦~😃 绿茶面同汤底两者都好清,面条弹牙,感觉系健康嘅。🤗 几块黑豚肉系上面绝对发挥到画龙

宇治金时抹茶刨冰 ❤️ ($78)
宇治金时抹茶刨冰

焙茶提拉米苏套餐 ❤️ ($108)
焙茶提拉米苏套餐

鹿儿岛产黑豚肉生茶面 ❤️ ($108)
友人 K 话佢想食咸嘢,既然系咁就嗌个面食 share 啦~😃 绿茶面同汤底两者都好清,面条弹牙,感觉系健康嘅。🤗 几块黑豚肉系上面绝对发挥到画龙点睛嘅作用,令面食冇咁单调。😄 不过呢个面都系偏清淡、简洁,所以就连豚肉都一样系最原始嘅味
鹿儿岛产黑豚肉生茶面

宇治金时抹茶刨冰