2019-08-31
心血来潮想慰劳一下每日由05:00忙碌到19:00嘅自己~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 见到呢间café 个名咁特别,亦令我谂起每日早晨色彩多变嘅晨曦🌅,感觉就系呼唤紧我。既然如此,就不妨试下啦!用openrice订座服务,可累积飞行里数或积分作以后兑换优惠之用。完成网上订座,店员立即打电话黎确认时间及用餐人数,有效率而且好有礼貌。向店员了解咗晚餐时间,20:30 last order,21:30 闩铺。想食晚餐嘅客人最好订位及于20:00前入坐,以便厨房早作准备。Dawn 位于内街,铺面并不起眼,室内装修优雅、环境清静,适合想系繁嚣中寻找一片宁静嘅客人。用餐流程:先系门口柜台落单比钱,拎个号码牌作记认,店员会亲自送上餐点。1\烧猪腩肉烧猪腩肉脂肪分布平均,肉质鲜嫩、肉汁丰富。外皮烧得微微脆口,可能晚市临闩铺,烧肉唔系新鲜炮制,外皮有丁点儿韧。柚子胡椒酱汁经过调配,酸甜带啲微辣,几开胃。🥗沙律菜及葱丝份量颇多,而且新鲜,配搭酸甜酱汁,可减低烧猪腩肉嘅油腻感。水波蛋生熟程度刚好,蛋黄仍维持水水嘅状态。煮嘅时候落咗白醋,令蛋白冇飞散出黎,形状工整。食法按个人喜好,可以一啖放入口中,或把烧猪腩肉切片沾蛋黄
用餐流程:
1\
烧猪腩肉
柚子胡椒酱汁经过调配,酸甜带啲微辣,几开胃。
烧猪腩肉
水波蛋生熟程度刚好,蛋黄仍维持水水嘅状态。煮嘅时候落咗白醋,令蛋白冇飞散出黎,形状工整。食法按个人喜好,可以一啖放入口中,或把烧猪腩肉切片沾蛋黄酱食用,或配夹包食用。
味道方面水波蛋有轻轻一阵香草味,冇醋嘅酸味。由于水波蛋一般调味较少,用意品尝蛋香味,因此建议采用蛋黄味更浓郁嘅鸡蛋🥚,以提高味蕾嘅享受。
烧猪腩肉
夹包(又称刈包)系台湾出名小食。传统馅料以片状五花卤肉、酸菜、花生粉及香菜等为主。今次馅料系烧猪腩肉配合葱丝、沙律菜同柚子胡椒汁,味道较清新。夹包质感似馒头,解决咗腩肉油腻感。
烧猪腩肉都几大旧,希望有多个夹包,咁就可以同朋友一人一份,一齐品尝下台湾fusion 菜式。🎉
2\
卷通粉
配料包括鸡肉、杂菌、红洋葱、油浸蕃茄干、甘荀忌廉汁。餐牌经修改,加入「油浸蕃茄干」,可惜蕃茄干份量好少,要仔细食先有所发现。
👨🍳卷通粉面层配上芝士再焗,上菜时店员贴心地提醒小心餐盘烫手。甘荀忌廉汁味道同卡邦尼汁相似,焗芝士味道香浓,做到拉芝效果🧀。通粉长条状,侧面呈8字形状,口感带点烟韧,有咬口。份量唔少,两人share食落冇咁腻。
卷通粉
3\
甘笋合桃蛋糕
蛋糕口感蓬松而且湿润、弹性低,质地近似戚风蛋糕,当中加入合桃及萝卜丝。几乎每一啖都食到合桃或者萝卜丝,口感好丰富。糖霜甜而不腻,味道有啲似吉士。水准唔错!
甘荀合桃蛋糕
4\
Non Coffee drink:
Iced Matcha Latte
Dawn 于8月更新咗餐牌,加入新饮品Matcha Latte。🥛 奶嘅味道比较甜,似系选用植物奶。🍵 抹茶味道清澈、甘甜唔苦涩,带有沉稳嘅茶香味。抹茶甘味同奶嘅甜味相辅相成,味道香浓,甜而不腻。
抹茶由上好嘅茶叶磨成粉末,含有氨基酸,除咗降低患癌风险,亦能抗氧化。
Iced Chocolate
可可味浓厚,口感顺滑凉快,而且果腹。辛苦咗成日,饮返杯冻朱,心里不自觉地甜滋滋起黎。
Matcha Latte & Chocolate
21:00左右,餐厅只剩低我哋一枱客人。虽然店员冇赶客,但我哋都唔好意思阻人收铺😅,所以没久坐,离开时店员仲有礼貌地同我地道别。整体而言,用餐感觉良好,值得推荐。