2022-08-01
要陪屋企人去大围整啲嘢顺便喺𠮶度食个下午茶系open rice 揾嘅时候见到依间觉得价钱都几相宜所以就去咗食了.泡菜饺子拌淮山面($46)饺子冇泡菜味 但有一阵菜腥味 又有啲似wasabi味同埋真心辣🌶🌶淮山面较干身同粉口 仲似捞左啲芝士粉… 只能够讲我真心麻麻地🫢如果佢捞少少韩国水冷面汤/冷面汁会更好好彩我哋+$10叫咗个凉拌大豆芽 用凉拌大豆芽嘅汁捞埋落去食就比较易入口.泡菜黑豚锅饭配茶碗蒸($48)黑豚冇猪肉味 但都尚且有猪肉嘅质感 猪肉上系烧汁 冇泡菜味/汁泡菜摆左系一边 偏酸 但几开胃饭粒烟靭 粒粒分明 干湿度啱啱好后尾食到一半将成兜嘢大捞捞左之后烧汁同泡菜嘅汁一齐捞埋落啲饭到 再加埋啲紫菜 就好香好好味真系有食紧韩国锅饭嘅感觉(我另外再到咗少少凉拌大豆芽嘅汁落去)茶碗蒸正常 蒸得有啲老 有少少胡椒香 底下系肉碎.忌廉蟹肉饼(下午茶跟餐加$10)炸皮薄 而且够脆内馅软滑 真系饮紧忌廉汤咁嘅味味 但就冇蟹肉味了.凉拌大豆芽(下午茶跟餐加$10)大豆芽软硬度适中 不过都偏辣 仲有少少大豆芽嘅腥味未辟到 但可接受.热蜂蜜红枣茶叫咗少甜都系偏甜 冇咩红枣味 不过都系玻璃樽装蜂蜜红枣茶
顺便喺𠮶度食个下午茶
系open rice 揾嘅时候见到依间觉得价钱都几相宜
所以就去咗食了
泡菜饺子拌淮山面($46)
饺子冇泡菜味 但有一阵菜腥味 又有啲似wasabi味
同埋真心辣🌶🌶
淮山面较干身同粉口 仲似捞左啲芝士粉
… 只能够讲我真心麻麻地🫢
如果佢捞少少韩国水冷面汤/冷面汁会更好
泡菜黑豚锅饭配茶碗蒸($48)
泡菜摆左系一边 偏酸 但几开胃
饭粒烟靭 粒粒分明 干湿度啱啱好
后尾食到一半将成兜嘢大捞
茶碗蒸正常 蒸得有啲老 有少少胡椒香 底下系肉碎
忌廉蟹肉饼(下午茶跟餐加$10)
炸皮薄 而且够脆
内馅软滑 真系饮紧忌廉汤咁嘅味味 但就冇蟹肉味了
凉拌大豆芽(下午茶跟餐加$10)
热蜂蜜红枣茶
叫咗少甜都系偏甜 冇咩红枣味 不过都系玻璃樽装蜂蜜红枣茶冲出嚟 冇得怪佢哋
冰绿茶拿铁(跟餐加$10)
哗 有惊喜㖞依个 浓郁嘅抹茶 仲要唔系香精抹茶味
唔会太重奶味 更唔会觉得腻
不过仍然有叫咗少甜都系偏甜嘅问题
上枱嘅时候有颜色上嘅分层 靓靓
值得一赞!
Btw
职员几有礼貌
但食到一半招呼太过殷勤 系咁过嚟收碟有少少打扰食客食野
然后职员安排我哋坐左系近厕所/厨房/后门嘅位置,当佢后门对门打开咗嘅时候,唔单止会有股热气,仲会有少少异味,有少少少感觉不良好
其实整体不错
如果想有个舒服嘅地方坐低倾吓计食吓嘢但又唔需要比咁贵嘅价钱嘅话,呢一间都系一个好嘅选择
CP值:🌕🌕🌕🌗🌑