一入到餐厅啱啱坐低,摆咗支茶同手提电话喺枱面,都未坐好整理自己嘅物品。有位外国女侍应行埋嚟第一句就话要收走我支茶,之后就走咗,佢行埋嚟竟然唔系打招呼或者介绍menu?!当下觉得好错愕,我都冇打开枝茶饮,亦都冇呢个打算,因为我哋个brunch系包任饮汽泡酒。最后去到埋单走人,支茶都冇人主动俾返我,我自己离开中环,觉得好热先发现支茶真系俾人「没收」咗。有冇搞错,从未试过去一间餐厅会俾人没收私人物品。你可以话我自己都唔记得拎返支茶,但如果一间餐厅系会没收客人自备饮品嘅话,系咪应该有责任主动俾返客人?又唔系我自己要求比佢哋保管,点解责任会去返客人度?我写email同餐厅反映,等咗几日冇回覆,咁冇礼貌嘅餐厅都真系大开眼界。