2019-02-14 95 浏览
同朋友庆生梗系要食餐好嘅~长沙湾虽然系我地头但其实都真系有好多稳世嘅好餐厅我未听过同埋试过。今次朋友suggest 呢间餐厅我本身都唔知道,但质素真系拍得住好多系旺嘅地方出名嘅西餐厅~好特别嘅系,呢间餐厅除左有普通嘅西餐食物之外,仲有港式扒餐供应仲要价钱都系迫近港式扒餐嘅价钱,包左餐包,汤同埋野饮,真系丰敛由人。想食牛扒嘅我地最后决定叫左扒餐黎share下,因为佢嘅价钱同西餐menu 上嘅牛都差一大截~餐汤系西兰花口味我都系第一次饮,味道几清新,唔会太咸。非常欣赏呢度嘅餐包系牛角包,重本好多!不过个包唔系好够热,如果再翻热多少少会更正~呢个扒餐真系够晒抵!我觉得两个人share一个餐都一定会够饱!系两大块牛扒呀几时见过一个扒餐会有咁多扒!所以呢个价钱真系超抵(虽然我唔知有冇低消)。下面仲有粗薯条,悭钱又想食好野嘅话真系好岩!我地个阵叫左5成熟,上到枱觉得已经有D太熟,所以可以叫低少少成数,因为铁板都真系会令佢熟多好多。饮品我地叫左炖柠蜜。平时茶餐厅都未必有得叫,竟然系西餐厅叫到!可惜我唔记得影相,但佢系真系有煲过,同平时就咁热柠蜜好唔同,好滋润,岩晒我病紧嘅朋友!我地另外叫左一个薯条,
餐汤系西兰花口味

我地另外叫左一个薯条,因为我永远都抵受唔到两色薯条嘅诱惑,因为蕃薯条真系太好食啦
唔驶点酱就咁食就已经好好食!佢有茄汁同蛋黄酱晒你,唔同人都岩食。仲要D薯条都几大份,4个人share黎食都唔驶争!

因为叫左扒餐,所以我地就叫左猪黎试下。呢个白豚斧头扒睇图就已经好吸引,上到枱系同图片符合嘅
份量都几多,仲有唔少配菜系隔离可以解腻!我同朋友都一致认为呢个好出色。肉质好嫩滑,亦都好juicy,咀嚼紧嘅时候仲会慢慢渗出猪肉嘅香味,完全唔会腻。有时会觉得牛扒食得就会有D想停,但呢个斧头扒完全唔会
配菜都好入味,特别系D菇!

呢个大虾浓汁海鲜扁意粉亦都好出色。佢嘅浓汁真系非常浓,充满虾味!而酱汁都好多,每条意粉都沾到!意粉口感好烟un,系我钟意嘅口感。海鲜份量都算多,share黎食嘅话每人都可以分到at least 一种海鲜,名乎其实

饮品方面我地叫左杯奇异果特饮同埋凤梨特饮。不过一开始我都冇睇清楚,原来个凤梨唔系真系菠萝,所以上到枱嘅时候我都吓亲点解系白色
原来佢系椰汁饮品黎嘅!不过两杯都唔错,一路饮一路倾下计都好正!

• 白豚斧头扒