我最钟意试新嘢!去食饭唔钟意去重复嘅餐厅,如果有得拣,返工唔计XD!!2015年嘅最后1日早放工,约咗朋友未够钟,就去湾仔行下。结果见到上一阵好出面嘅鸡蛋仔店,虽然我一直都知道佢嘅存在,自己亦都有介绍过畀朋友,不过真系第一次嚟到门前。一场嚟到,就买返个试下先。咸味鸡蛋仔已经唔系咩新鲜事,2年前荃湾有店舖已经推出。不过,腊肠味、泡菜味等又真系第一次见!你敢出,我敢食!连朋友都话要挑战,试「腊肠味」($22)!当鸡蛋仔仲喺店员手上嘅时候,我已经闻到好香嘅「腊味」味!哗!真系用咗腊肠啵!影完相,即刻趁热食!鸡蛋仔咬落真系外脆内软,真系好耐无食过咁有口感嘅鸡蛋仔。食到中间,发现多咗一股咸香!哗!腊肠呀!哈哈!食食下鸡蛋仔食到腊肠肉嘅感觉原来系咁兴奋!真系每一粒鸡蛋仔中间都有真.腊肠!呢个惊喜 moment 一定要影嚟留念啦!腊肠食起嚟唔会觉得好油,因为铁模发热把鸡蛋仔浆烘熟嘅过程中,腊肠嘅油脂已经溶化,渗入咗鸡蛋仔里面,所以,其实鸡蛋仔散发出阵阵腊味嘅甘香。腊肠细细粒,咸咸哋,同甜甜哋加少少奶香味嘅鸡蛋仔,原来可以咁夹!我同朋友竟然食到停唔到口呀!话口未完,最后一粒鸡蛋仔都未咬完,朋友已经讲定

你敢出,我敢食!连朋友都话要挑战,试「腊肠味」($22)!
当鸡蛋仔仲喺店员手上嘅时候,我已经闻到好香嘅「腊味」味!
哗!真系用咗腊肠啵!影完相,即刻趁热食!
鸡蛋仔咬落真系外脆内软
,真系好耐无食过咁有口感嘅鸡蛋仔。
食到中间,发现多咗一股咸香!哗!
腊肠呀!哈哈!食食下鸡蛋仔食到腊肠肉嘅感觉原来系咁兴奋!

话口未完,最后一粒鸡蛋仔都未咬完,朋友已经讲定下次要试泡菜年糕味同米饭布丁,哈哈!睇嚟 Oddies 嘅呢个新口味好成功!
我们都真系估唔到呢个腊肠鸡蛋仔会咁好味=P

$22蚊觉得贵?还好啦,宜家有特色嘅嘢就系咁……谂返𠮶个2、3啖就食完嘅芝士挞(其实成本好平架咋……)呢个鸡蛋仔,至少,拎住系手,可以取暖之余,可以同身边人一齐享受边行边食,开心 share 嘅乐趣呢!

一边打,一边回味。我又想食呀,点算?
题外话/补充资料: 快啲影完相,快啲食!同埋食之前要「索」下𠮶香味!
2015-12-31
8 分钟 (外卖自取)
$11 (其他)
  • 腊肠味鸡蛋仔