23/Nov. 是次系咁耐以嚟第一次在麦咖啡店见到的拉到似模似样的花, 虽说花瓣边不是攞尽至杯边但己经系难能可贵的一次, 因为经常见到的都是用个”M”字不锈钢圈上洒可可粉而成的CAPPUCCINO,又或者中原一点白的LATTE, 又一次证明有时人活在最低工资下同样可以活得出色, 咖啡荳嘅味道可能不及人家的复杂多变, 但全脂奶还是可以跟其他店睇齐, 唯一这里店员的服务态度好多时因为年纪尚轻面对客人一多嘅压力好多人现出一个紧绷绷的表情! 亦明白当你七手八脚, 忙到一头烟时无同事可帮你一把, 心里想尽快将工作脷落地完成但偏又表现麻麻地那种不是味儿但如果明白到即使是这样只要心情平稳地去做, 自会事倍功半, 烦躁解决不了问题, 积极面对自会轻松应付, 作为一个无人帮嘅咖啡调配员不断调整心态才是重要的取胜之道!13 Jan 试咗Long Black(M)23+Muffin$10 =  $33都算抵食,金钟老麦装修过, 变得摩登咗追上潮流咗,扩大咗州咖啡位置, 部咖啡机都专登选鲜黄色特别抢眼, 服务亦加设免费充电, 的确我系见有呢样野所以走入嚟, 变成帮衬佢嘅籍口, Muffin 选了香蕉果仁, 果
扩大咗州咖啡位置, 部咖啡机都专登选鲜黄色特别抢眼, 服务亦加设免费充电, 的确我系见有呢样野所以走入嚟, 变成帮衬佢嘅籍口, Muffin 选了香蕉果仁, 果仁都算唔少甜味较重, 但同黑啡可以好夹, 呢杯LongBlack出奇的好味无论加水或者唔加水, 唔知同时值三点有否关系?
而最近(DEC/2016)推出嘅北海道三文鱼堡, 够三文鱼味之余啖啖都系三文鱼肉没有混杂太多其他肉类/包糠之类的东西, 因为好多时只用鱼肉会太松散正常会加薯仔茸,包糠之类的配料令个肉饼实净一d, 配合mayo sauce食相当之不错,反而夹多件牛肉汉堡只是多件牛, 影响咗个三文鱼的油香味! 相比好多贵价名牌汉堡店我会比较欣赏呢个平靓正嘅鱼堡!

2016-11-23
  • Long Black