以前喺呢区附近返工,都知道黄大仙新蒲岗其实有好多小店舖,未必好出名但系都会食物质素唔错。星期五夜晚放工之后,我哋去依一区回味下食下野。呢一条街仔其实都有唔同嘅小店,记得以前同一个位置系一间都几好食嘅店,以前系卖猪扒饭及牛腩面店。(呢个组合都好奇怪,哈哈)今日嚟到,依间新开冇几耐嘅店系又有泰国野又有粤菜,仲有意想不到嘅串烧同埋酸菜鱼。做咁多种唔同嘅食物,但店舖细细,厨房亦都唔够好大,呢间店真系好神奇!餐牌里边有唔同嘅𩠌菜,结果我哋散嗌左饮品同埋四款嘅嘢食。当热天气饮冻野真系最正,呢杯椰汁冰感觉好清润。而龙眼冰我更加喜爱,甜度适中。仲有一粒粒嘅龙眼喺里面,好清甜。好期待嘅酸菜鱼等左一段时间终于上枱啦!呢个系老板娘大力推介,佢指每日鲈鱼嘅入货量喺10条以下咋,要慢慢拆骨起肉,系心机菜嚟嘅。仲有,你发现餐牌系唔会有见到酸菜鱼嘅,哈哈!系要老板娘或者店员介绍话有,你先有机会叫到😊之前都有同朋友喺大陆食过酸菜鱼,佢同大陆果种酸菜鱼感觉差唔多,但系冇咁肥腻。酸菜鱼汤底有唔同嘅选择,我哋拣咗白汤。白汤系主要鸡及鱼一齐煲嘅汤,唔太食得辣嘅我地点白汤。而另外都有红汤,应该会辣好多同埋浓味啲。鱼肉质非常之滑

餐牌里边有唔同嘅𩠌菜,结果我哋散嗌左饮品同埋四款嘅嘢食。
椰汁冰
当热天气饮冻野真系最正,呢杯椰汁冰感觉好清润。
龙眼冰
而龙眼冰我更加喜爱,甜度适中。
龙眼冰

仲有一粒粒嘅龙眼喺里面,好清甜。
白汤酸菜鱼

鱼肉质非常之滑,感觉条鱼应该真系好新鲜。食鱼嘅同时连埋酸菜叶,味道好夹。

再叫多一碗白饭,酸菜捞饭都非常之好味。
其实食酸菜鱼我哋已经好满足!但老板娘推介之后,我哋再点多三款嘅小食。
串烧

串烧刚刚烧起香喷喷上枱,好好味好香!
泰式猪颈肉
烧猪颈肉配合埋佢地自制嘅酱汁,小小香辣又有小小酸又有蒜香,好喜欢依款泰式感觉。
烧茄子

烧茄子充满全蒜香,白色嘅茄子肉好滑,送饭一流!
另外吸引我哋嘅仲有一份人情味,感觉老板娘对菜式好认真,好希望得到客人欣赏。
我哋两个人食到肚腩大大,haha😊
下次再约多啲朋友,点多啲唔同款式嘅𩠌菜。
2019-07-12
椰汁冰