2011-05-24
平时好少去北角, 早几日去城市花园探一个朋友(佢刚刚生左个B), 睇完BB之后佢两公婆请我去城市花园酒店既中菜厅食饭, 估唔到原来好好食架, 真系有五星级酒店既水准. 佢地系"无饭"夫妇, 简直当呢道系饭堂, 一个星期黎三四晚, 已经系熟客仔, 个经理知我第一次黎, 特登叫厨房整个tasting menu俾我, 细细碟但可以试好多款唔同既招牌菜. 头盆六小碟: 有白切肉, 柚子醋浸蓄茄仔, 叉烧, 煎酿四季豆, 素鹅同牛肉粒最like系果两粒去左皮既蕃茄仔, 蕃茄本身好鲜甜, 用柚子醋浸过, 味道好清新, 超正. 第二like既系煎酿四季豆, 最初以为系煎酿青椒, 我最憎食青椒, 一见到就即刻叫我个friend帮我啃左佢, 点知佢话唔系青椒黎架, 试下先啦, 一咬落去原来系好爽脆既豆豆, 上面酿左虾胶, 又弹牙又爽脆, 好夹. 叉烧同牛肉粒都好juicy, 牛肉应该系和牛, D肉质先会咁松软. 素鹅唔会油淋淋, 摆到最后先食都仲脆卜卜. 白切肉就咸左D. 杏汁花胶汤: 见个汤D颜色白雪雪, 就知道杏汁味有几浓, 个waiter一打开个盅盖, D杏仁味即刻扑出黎, 块花胶仲好厚身, 劲有
杏汁花胶汤: 见个汤D颜色白雪雪, 就知道杏汁味有几浓, 个waiter一打开个盅盖, D杏仁味即刻扑出黎, 块花胶仲好厚身, 劲有咬口. 除左花胶之外, 仲有D好似牛筋咁既物体, 原来系猪蹄筋, 又养颜又补关节, 女人恩物.
Oh, 顺带一提, 餐厅最入面有几张卡位, 坐疏化舒服D, 无咁多人系则边行黎行去兼无咁嘈, 倾偈最好.