2020-05-07
今日友人揸车载我同 P san 入咗屯门井财街揾食。 好耐无食日本嘢, 又无得去旅行, 唯有喺香港望梅止渴啦, 就揾到喱间渔匠屋。大门系简洁嘅木条子趟门, 感觉置身于日本啲小店, 好扑实。 我哋一行四人喺门口一边睇门口嘅餐牌谂食乜, 一边等咗大概 10 分钟就已经可以入内, 喺等紧位嘅途中, 店员拎咗四份餐牌俾我哋, 等我哋唔使围埋一齐睇得咁辛苦, 入坐之前已帮我哋落咗单。 因疫情关系, 店员当然有用体温计帮我哋逐个量体温啦! 一入到店内, 真系仿似身处日本家庭经营小店, 有很 warm 嘅感觉。入坐嘅时候, 店员为我哋介绍进食次序, 我哋都未知咩事, 原来一坐低, 有一小块芝士同一碗汤端上, 店员叮嘱我哋要先食芝士, 再饮汤。 芝士入口有浓香芝士味, 同时亦有著淡淡烟熏味, 单系喱块小小嘅芝士已经想 encore, 食完块芝士, 开始饮汤, 这汤不是一般日本食店供应的面鼓汤, 很清甜, 很鲜味, 只系汤同芝士已经令我哋一行四人有惊喜!我喺进店前点嘅系壱 の 重丼, P san 点嘅系北海三味丼。虽然份量唔大, 店员有同我哋讲今日嘅两款鱼生刺身系乜, 但我唔记得咗, 入面仲有海胆、三文
虽然份量唔大, 店员有同我哋讲今日嘅两款鱼生刺身系乜, 但我唔记得咗, 入面仲有海胆、三文鱼腩、 牡丹虾、 吞拿鱼腩蓉、 三文鱼籽, 好丰富。 两款鱼生刺身鲜味, 海胆很甜而且不会腍 pat pat, 好似喺日本食咁新鲜, 三文鱼腩肥美, 整个丼即使看起来份量唔大, 但食完其实都好饱。
P san 嘅北海三味丼亦都好丰富, 有带子、 松叶蟹肉同三文鱼籽。 带子鲜甜肥美, 仲要有四只同埋好大只吓, 而松叶蟹肉都好鲜味, 喱个饭虽然𩠌唔多款, 但食完都已经好满足, 可惜幅相喺 P san 手机, 唔系原图我 post 唔到上嚟。
我哋去食𠮶日, 咁啱仲有第二碗半价, 咁好嘅质素, 咁嘅价钱真系抵食。
食完咁好味嘅晚餐, 我哋一行四人又去咗附近食甜品, 食埋甜品咁先圆满嫁麻。