2019-09-13
.无辣不欢的肥安🌶系香港真系好难食到正宗既四川麻辣火锅😭今日就试下黎自成都既名牌码头故事麻辣火锅🍲.环境同成都既火锅店一样装潢十分中国风🇨🇳但最重要都系味道😋价钱当然唔可以同大陆比🤑人均都$400-$500.汤底点左牛油锅+大骨百味汤 $138无得拣辣度🤭食落似小辣·唔够麻唔够辣但好香😍但重口味既我唔推介百味汤🤭因为太清淡·可选择蕃茄🍅或菌汤🍄.•)一米鸭肠 $88招牌的鸭肠长度就够长啦😍但始终会缩水·味道还是最重要🤭比起鹅肠无咁肥·煮10秒十分爽脆👍🏻.•)一米肥牛 $138睇落够哂震撼😱份量大约10件脂肪比例更重·但脂肪煮熟后入口唔油腻·好爽口牛味被汤底盖过🐮钟意啖啖肉可拣安格斯.•)金牌脆毛肚 $108火锅必备毛肚🐮一碟份量在香港黎讲都算多😏七上八下·大约8-10秒就食得😋口感十分爽口...而且内脏系打边炉起源时的主要食材🥳.•)金牌牛黄喉 $88比起一般纸咁薄既牛黄喉·呢碟咁厚既黄喉真系第一次食🤩因为本身无味·所以要煮到吸左啲辣味先好食..口感软身但好有咬口🤤.•)茴香小油条 $38可爱的外型😍充实的口感·满满的淀粉质🤨混合茴香等香料…趁热时就咁食真系超香😋食到辣既就要浸下麻辣
无辣不欢的肥安🌶
牛味被汤底盖过🐮钟意啖啖肉可拣安格斯
•)金牌脆毛肚 $108
•)金牌牛黄喉 $88
•)茴香小油条 $38
可爱的外型😍充实的口感·满满的淀粉质🤨混合茴香等香料…趁热时就咁食真系超香😋 食到辣既就要浸下麻辣汤🌶更香👍🏻而且唔怕冻左会变硬❄️
•)鲜鸭血 $32
鸭血又系麻辣火锅必备·最重要系注意时间唔好煮老🔥嫩滑既口感🤩
•)脆肉腕鱼片 $68
有骨·要小心🐟如果有鱼腩位就好了
•)水晶土豆片 $48
份量十足·薄薄的土豆片🥔够快熟•而且好爽口🥰
埋单人均$440左右🤭 抵就一定唔抵.但胜左材料够新鲜同份量比其他在港既四川 火锅台多..而且有好多特色菜肴👍🏻超推荐🧡🧡