2019-08-28 568 浏览
其实我对东南亚菜系都好中意,越南菜更系继泰国菜后又一喜爱菜系。寻晚就同男友去左间位于工厦楼上嘅越南菜。本身对工厦环境都无咩期望,不过去到见到真系有惊喜!个环境好光亮整洁,而且枱櫈都带有点点嘅法式风味。我地见椰青海鲜汤好似好吸引,所以叫左试下。果然一上枱就闻到好香椰子味,而且个汤饮落好清甜,不过由于有黑胡椒,略带微辣。入面有鱿鱼、青口、椰肉同一只大虎虾,质素唔错。小食拼盘有扎肉、鸡翼、牛肉、猪颈肉、鱼饼、春卷等。每样都好新鲜,牛肉唔会韧,好松软; 鱼饼好大一块,好厚身,表面煎到金黄色;  猪颈肉肥瘦适中,好爽口;  春卷表皮好酥脆,入面馅料口感丰富; 鸡翼不过不失。越南法包都系第一次食,以为会好干好韧,点知一咬落去个面包表皮好酥脆,入面好软身。而且馅料好丰富,有牛肉、扎肉同好似系鹅肝酱嘅酱,食落口感好丰富兼带少少湿润感。呢杯越南咖啡也是令人意外之物,估唔到蛋黄加系咖啡上面一齐饮,口感会咁creamy同滑溜!不过要留意嘅系唔好煲咁耐,咖啡会愈煲愈浓而蛋会凝固。男友话呢杯越南咖啡味道香浓好好饮。

椰青海鲜汤

越南小食拼盘

越南法包

越南鸡蛋咖啡

男友话呢杯越南咖啡味道香浓好好饮。

越南咖啡
椰青海鲜汤