2019-03-03
今日黎到青砖围,谂住去朋友屋企打麻雀,点知三缺一,打算出番市区食晚饭,但朋友就带我去附近既餐厅,我又估唔到青砖围有餐厅!意为系小店,点知系西餐厅,又估唔到㖞!环境唔算好光猛,每枱有小灯,带点浪漫气氛!龙虾汤虾既香味好出,未上台就已经闻到。汤既质感稠滑,味道够而唔会腻。配有白面包,面包热辣辣同埋好软熟,蘸埋汤黎食或者就感搽牛油食都系美味。沙律沙律菜好新鲜,配上黑醋汁,酸酸的感觉好开胃。素肉鲜茄千层面表层既面焗到微微金黄色,有d部分微㶶得黎脆脆地。千层面里面够哂热辣辣,芝士,肉酱,素肉,番茄等材料配埋阔麺,口感非常丰富,番茄既酸甜配上肉酱既咸香,实实在在做到千层既效果。份量系超多,多到自己一个人无人share既话好难食得哂。安格斯西冷牛扒西冷肉味浓烈,比起肉眼更有弹性,我点了五成熟,可惜 变左全熟!黎到时已经闻到超香牛味,厚度比起坊间仲要厚,肉味道真系无得顶,可以煮既时间有点熟,如果时间可以控制得好啲,呢块牛扒真系发挥到一个唔错既水平!整体黎讲,青砖围都开左间估唔到西餐厅,有一定的食物质素,而且份量真系叫两个餐可以三个人开心share
环境唔算好光猛,每枱有小灯,带点浪漫气氛!
龙虾汤
沙律
沙律菜好新鲜,配上黑醋汁,酸酸的感觉好开胃。
素肉鲜茄千层面
安格斯西冷牛扒