2020-05-14 2796 浏览
星期一諗住食得健康啲,但係發現公司附近有一間食素食嘅,都好特別下,而且都係一間黃店,個名都改得好搞笑,一於就去食下啦。一入到去見到門面裝修係幾好,都好有個人風格,另外枱面等等嘅設計完全都唔似一間傳統食齋嘅地方,我覺得好適合年青人嚟食,另外都見到佢有做好多唔同社會公益嘅嘢,去幫助一啲老人家,例如就話可以比老人家去帶佢哋自己嘅器皿出嚟舀佢哋想要嘅食物,我見有啲老人家都舀得好犀利,希望佢哋食得晒啦。希望佢哋食得晒啦。價錢方面,價錢唔算貴嘅,我哋平日星期一至五中午都係$68一個人,星期六日貴多少少, $98 ,但係見到食物嘅選擇都算係好多,所以我覺得係十分之抵食嘅。所以其實我識咗兩次嘅,一次就係平日食嘅,一次就係星期六食嘅,我想比較下兩個價錢嘅分別喺邊,但係最尾發覺好似星期六日嘅嘢食會多少少嘅。其實佢嘅嘢食質素都好好嘅,例如話佢整嘅咕嚕麵筋,佢應該係想扮到自己好似食緊咕嚕肉咁,但係覺得個口感當然童真嘅咕嚕肉係有分別啦,但係食落個味係真係唔錯嘅,另外當中覺得可以讚賞嘅食物就係佢個煎釀三寶,入邊嘅肉整到好好,食落去完全唔覺得自己係食緊齋咁,但係唯獨是呢樣嘢食就比較油膩,不過其他嘅餸都好食嘅,例如話

其實佢嘅嘢食質素都好好嘅,例如話佢整嘅咕嚕麵筋,佢應該係想扮到自己好似食緊咕嚕肉咁,但係覺得個口感當然童真嘅咕嚕肉係有分別啦,但係食落個味係真係唔錯嘅,另外當中覺得可以讚賞嘅食物就係佢個煎釀三寶,入邊嘅肉整到好好,食落去完全唔覺得自己係食緊齋咁,但係唯獨是呢樣嘢食就比較油膩,不過其他嘅餸都好食嘅,例如話係薯仔茄子,佢入邊可能落咗好多油,但係食落去都會有少少油膩嘅,我同我家姐食落肚都覺得啲餸係好食嘅,同埋佢個豆腐都整到好好,見到佢係用百福豆腐去整,所以我覺得佢哋熱野整落去都幾好。

另外講吓佢嘅炸物,佢有炸番薯,炸紫薯,炸豆腐嗰啲,我覺得佢嘅炸物反而整得幾好食,佢熱度都好夠,而且炸番薯係好甜,值得推介。

另外喺冷盤個方面,我覺得最好食嘅冷盤就係佢個口水雞,佢個素雞整到好硬,好似整到自己食緊真正嘅口水雞咁,不過其實佢係有啲辣嘅,所以就唔知道大家可唔可以接受到啦,我自己食辣就覺得有啲辣嘅,所以整到佢成兜嘢都變到好辣。

另外喺飯麵方面,因為自己食緊自助餐,所以我就冇特別去食佢個伊面同佢個飯,但係食咗一兩啖就覺得係OK嘅,起碼做到一般水準啦。

另外佢都有個甜品嘅,甜品就係豆腐花同埋番薯糖水,豆腐花整到好吧,不過始終都係對啲自助餐嘅豆腐花都期望唔係太高,所以我覺得都係合格嘅,另外番薯糖水,佢切到啲番薯好細粒,唔會太大舊,都係適合一啲自助餐嘅場合食嘅,因為都預大家唔會食得太多。

以上所講嘅嘢都係好食嘅食物嚟嘅,都係推薦大家食嘅,不過另外我就覺得佢嘅壽司反而整得唔係好好,佢有款壽司係感覺上整到太乾身,但係因為佢個款壽司上面係冇飯嘅,應該係類似沙律卷咁樣,但係上面係冇沙律醬嘅,所以其實可能大家要稍移玉步去自己整少少沙律醬或者日本豉油去點。

另外服務態度同埋衛生方面做得都好嘅,你入到黎就有職員教我點樣去食啦,例如話邊度係醬料區,邊度係自助飲品區等等,最尾見到佢哋清潔都做到係即時嘅,基本上客人一離開張凳就即刻幫佢抹返乾淨。所以整體上來講我覺得都可以推薦大家嚟食嘅,因為喺香港食素嘅餐廳都係唔多,亦都係比其他地區冇咁普及化,所以我覺得依間餐廳都可以係幫呢一款食物改變返個形象,希望呢間餐廳係可以推動到更多嘅人去進行返呢樣嘢,雖然話食素唔係個個接受到,但係覺得可以從小做起嘅,例如話至少比自己一個月有三餐係食緊素嘅,因為食慾始終都係一個社會上比較主流趨勢,食齋嘅人多,但係大家都可以試一試,咁就用另外一個嘅角度去睇一個飲食習慣。