2019-05-22 223 浏览
今日同朋友去铜锣湾一栋新起既building到食晚餐上餐厅个条楼梯几有海洋气息呢间餐厅以音乐作为主体, 气氛同装修都充满音乐感我同朋友都叫左个tasting menu dinner食,第一道前菜系吞拿鱼油渍嚟, 食落好新鲜, 因为加左柠檬汁带有d酸酸地既味道,好开胃我朋友平时唔钟意食吞拿鱼都话好食第2道前菜系和牛春卷同埋鳕鱼片和牛春卷好有惊喜, 初初时为入面系和牛蓉嚟,点知系一整片和牛, 而且炸完口感一D都唔干, 仲好鲜嫩, 完全做到外脆内软既好感,好正鳕鱼片系成色好靓, 好感口脆食几香鳕鱼味, 配埋佢个泡菜mix蛋黄酱一流餐汤系蒜香南瓜汤嚟, 一食落去有d吓亲因为原来系冻汤嚟, 我都系第一次饮, 味道出奇地好唔错, 首先呢饮落口个汤系好香甜既南瓜味嚟, 吞落去个下就会有好香既蒜味.  好有层次, 好好饮火锅既汤款我地就拣左法式海鲜汤,个汤静系闻落已经好鬼死香呢到既和牛系标榜由日本既日山集团入口, 系日本国内出名品质一流既牛肉品牌嚟,  品质有保证, 店员提我地渌3-5秒就岩岩好,和牛好鲜嫩入口即溶, 油香系口入面慢慢散发出嚟, 唔点酱都已经觉得好正佢火锅配料既酱有成9款咁多, 我自己
今日同朋友去铜锣湾一栋新起既building到食晚餐
上餐厅个条楼梯几有海洋气息
呢间餐厅以音乐作为主体, 气氛同装修都充满音乐感

我同朋友都叫左个tasting menu dinner食,
我朋友平时唔钟意食吞拿鱼都话好食
和牛春卷
第2道前菜系和牛春卷同埋鳕鱼片
鳕鱼片

蒜香南瓜汤

法式海鲜汤

火锅既汤款我地就拣左法式海鲜汤,个汤静系闻落已经好鬼死香

日山A5和牛拼盘

火锅配料既酱有成9款咁多, 我自己最钟意既就脆虾炒XO酱, 店员话系自家制既酱嚟, 比起普通既XO酱多左一份虾既香味.味道相当浓郁, 点肉食间直一流

本地海鲜拼盘
 海鲜拼盘d海虾好新鲜, 蚬肉好大只威落鲜甜, 鱼肉都好好食

蔬菜都标榜系用本地既菜, 我特别想提下佢D牛丸, 平时我麻麻地食牛丸既因为觉得好大浸雪藏味, 但呢间D牛丸系一D雪味都冇, 牛肉既反而好香好出, 咬落去有油份渗出嚟, 超级香

食完野记得一定要饮佢个汤, 入晒味好好饮

自家制意大利面
打完边炉就上左呢道意大利面, fusion菜嚟, 系意大利面系自家制, 配上应该系日式荞麦面既酱汁, 味道出奇都好夹, 上面块和牛好鲜嫩,好好食

佢d甜品做得好精致, 最顶个粒系糯米糍嚟, 下面既系绿茶mousse cake, 特别想提下佢最下底匙羹个粒,佢入面系流心馅嚟, 个馅好香牛奶同炼奶既味道, 但比佢仲滑好多, 好正

总括嚟讲呢间餐厅既食物质素我系相当之满意, 店员服务态度亦都好好, 每次上菜都好用心讲解每道菜既食材同做法, 非常贴心, 餐厅气氛亦令人非常享受, 可以话系无可挑剔.
2019-05-04
$547.8 (晚餐)
和牛春卷
鳕鱼片