2015-01-12 1470 浏览
看杂志介绍此餐厅,以荔园游乐场作主题,又有疑似韩国爆谷软雪糕供应,钟意影餐厅装潢及食物既我就同朋友一起前来,抱住期待既心情,却换来数个失望呀!一嚟到餐厅,见已有人龙在此,决心要帮衬既我们跟住排队,见食店左右两旁也有龙... 心谂究竟排边架,还是分外卖及堂食既龙呢?排左好一阵子,听到店员(相信系老板来的)大叫有冇人未攞飞,才知道要先攞筹的,虽然张飞做到入场券咁有噱头,但冇写明等位方法真系有点混乱。等位期间看到门口既海报有8项厨师推介,包括猪手﹑鱿鱼酿饭,另外又有什么乐园雪糕咁,心谂,可能晚市才有啦!过左40多分钟,终于可入座,虽然冇得坐过山车或船仔座位,但影下四周环境都开心既。甫坐下店员放下两张餐牌,除了午餐及特餐外,另一张餐牌是有刚提到的厨师推介,心大喜,稍作商量后便点菜,首先点既系我至爱部队锅,然后是老公想吃的猪手,点知店员话冇猪手,咁算啦!鱿鱼酿饭吖唔该,店员又话冇鱿鱼,搞错呀!又冇!之后店员话人太多做唔切,所以叫我地点番午餐或特餐㖞!好啦!将就下啦!咁我地点了两客部队锅及猪扒菜饭。咁除左想影相,仲想食个招牌雪糕嘛,咪问店员要唔要而家落单先啰!点知佢话六点后才有雪糕㖞!咁你乜叉都冇

等位期间看到门口既海报有8项厨师推介,包括猪手﹑鱿鱼酿饭,另外又有什么乐园雪糕咁,心谂,可能晚市才有啦!过左40多分钟,终于可入座,虽然冇得坐过山车或船仔座位,但影下四周环境都开心既。甫坐下店员放下两张餐牌,除了午餐及特餐外,另一张餐牌是有刚提到的厨师推介,心大喜,稍作商量后便点菜,首先点既系我至爱部队锅,然后是老公想吃的猪手,点知店员话冇猪手,咁算啦!鱿鱼酿饭吖唔该,店员又话冇鱿鱼,搞错呀!又冇!之后店员话人太多做唔切,所以叫我地点番午餐或特餐㖞!好啦!将就下啦!咁我地点了两客部队锅及猪扒菜饭。咁除左想影相,仲想食个招牌雪糕嘛,咪问店员要唔要而家落单先啰!点知佢话六点后才有雪糕㖞!咁你乜叉都冇做咩俾呢个特别餐牌我地啫!真系火都嚟,唔系因为结婚周年我真系提早同佢开年呀!

好啦!人地唔卖你又有乜法子吖!咪唯有等有得卖𠮶两个午餐啰!咁等吃既时间我就四周影相啦!影相位系多既,都几开心下!但影完番位乜都未嚟,水又冇杯,卒之落单后大半个钟才有餐饮,分别系百香果果茶及巨峰冰饮,味道一般啦!跟住多15分钟左右先开始好像挤牙膏咁出午餐,先来既系部队锅,$55既价钱嚟讲确实几抵食,一个韩式面饼(唔肯定系咪辛辣面)加一大片圆形既午餐肉(1开4)﹑两片完整烟肉﹑一片大火腿(又系1开4)及三粒小菜肉饺子,虽然有点食到一肚气,但讲公道说话,这个部队锅确系做得不错,除了饺子同火腿,餐肉同烟肉系先煎过的,所以香口好多,而部队锅上桌时面头加了芝士,橙红汤底﹑整齐又丰富既配菜,加埋以伪铜锅present(佢应是镬仔来的),让人加分,如果个面唔咁腍会更佳。

跟住嚟既系猪扒菜饭,除了猪扒同菜饭,还有一只1开2既卤蛋,卖相比部队锅逊色,而且朋友话块猪扒冻架,为左唔想再等,所以佢冇投诉。你话吖!已经要等成9个字先有既饭,仲要系冻既,系咪劳气先。我地三人差不多吃了大半,最后一个猪扒菜饭一追再追才来,即差不多成个钟,可幸既是睇到猪扒有烟,唔系朋友反枱都有呀!(我仲听到隔离枱碟卤水鸡翼系冻架!)

门口大大只字话麻辣妈妈原班人马,即熟手技工啦!有乜理由乜都冇同做唔切呀!总之如果你为左影相而来,OK,但为食而来,则祝你好运嘞!

猪扒菜饭
部队锅
题外话/补充资料: 朋友翌日帮衬,又系百冇,推介既爆谷雪糕又冇,店员话雪糕机嘈所以唔整,又唔见连锁Shabu Shabu内既雪糕机嘈!狡辩!!!!
2015-01-10