餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
📍饺掂手工饺子云吞专门店 (中环)中环威灵顿街55号地下-----好耐无食饺子🥟,最近生活不如意事情甚多,令我谂起「吃饺子,过好日子」这句话,哈哈,然后就来了这家我最爱的饺子店吃晚餐。龙凤松茸饺配状元九鼎汤,一直都是我必叫的饺子组合,一黑一白的黑白松露饺子,香港好少地方有,就算有,好多都会以菇菌代替,真材实料的地方实在不多。而这里就反其道而行,好像松露不用钱似的,每粒饺子都落好多松露,教人如何不爱。秋冬季节,自家制山楂雪梨水也是推荐大家叫的饮品之一,里面加入了山楂片同雪梨等煲制,清润解渴,秋冬感觉特别适合。弹牙有致的四川凉面,今日天气有啲冻,本来谂住唔食,点知见到隔离枱个人食到津津有味,都系忍唔住叫咗,果然味道依然,麻酱同麻辣汁互相交融底下,令到味蕾充满刺激,每次食都冇失望。另外一个次次黎都必叫嘅,就系粟米猪肉饺,之所以咁钟意佢哋嘅粟米猪肉饺,系因为佢哋用嘅系新鲜粟米,而且小小嘅一粒水饺入面,目测起码有8至10粒粟米,非常足料。

📍饺掂手工饺子云吞专门店 (中环)
中环威灵顿街55号地下
-----