2022-03-02
疫情之下,要珍惜每一次出街食嘢嘅机会,今日就去咗摆花街嘅Check-in Taipei,食吓台湾嘢怀缅下曾经有得去旅行嘅时光。先来系前菜牛汁卤兰花干,其实即系豆腐干,一放低嘅时候就闻到好香椒盐味,食落有啲似三哥糊辣汤底,作为前菜非常开胃。主菜我哋叫咗招牌牛肉面同黑蒜牛肉面,各有特色。招牌牛肉面本身已经有好浓嘅牛肉汤底,仲有流心蛋、虫草花干同好弹牙嘅硬豆腐做配菜。黑蒜牛肉面则另有一番风味,黑蒜香到隔住两个口罩都闻到,食落更为惹味,我哋都拣咗刀削面,面身偏软,加埋秘制辣牛油,口感就更加香滑。未食早餐有啲肚饿,所以我哋加咗薯泥起司松露蛋饼,蛋饼加咗薯仔之后,食落去更加厚实饱肚,配合黑松露香味令人非常满足。饮品方面,我本身想叫杯苦瓜汁排下毒,但系又惊太苦,所以最后拣咗凤梨果肉苦瓜汁,苦得嚟有少少酸甜鲜果味。朋友就叫咗黑糖姜母茶,姜味好浓好辣,佢哋可以减半糖,令到饮品更加健康。见到餐厅仲有好多特色嘅cocktail,希望开返晚市嘅时候有机会试啦