难得同班同事夹到收工后一齐去食个饭倾下计,今次就拣咗系尖沙咀嘅一间居酒屋,同行总共5人,所以我地提前一日就订定咗位。咁啱当日房间无人预订,餐厅见到我地有5个人,就比咗间房我地,方便我地倾计。餐厅老板应该系一个one piece 迷,系房入面摆满哂one piece嘅figure,而且仲有自家制梅酒,不过我地去得唔合时,梅酒仲系浸泡阶段,无得品尝下添🥲我地就叫左味醂鱼干🐟,枝豆🫛,炸白虾搭配啤酒同清酒。炸白虾🦐呢个小食我都系第一次听,咬落口感都几脆。我地仲叫咗枝叫”荣光富士 星天航路”嘅纯米大吟酿,店员仲帮呢枝酒改咗个名叫”天星小轮”🤣呢枝酒饮落几清甜,连我平时唔饮清酒都觉得ok,几啱唔系成日饮酒嘅朋友仔试下,易入口同埋几香。法国生蚝就食得多,今次就试下日本蚝🦪,我地分别叫咗两只唔同品种,一个叫小友,一个叫岩蚝,我就想试下爽口d嘅,所以就试咗岩蚝,食落几鲜甜同爽口,蚝上面仲淋咗少少柚子汁,味道几fresh,仲一啲都唔腥。🤤食得日本野点少得食下刺身🍣,我地就拣咗”严选季节特上六款剌身盛合”,有带子,拖罗,海胆,池鱼,同有一个拖罗头顶油脂比较重嘅部位,食嘅时候要连埋豆苗一齐食先去到油腻感。食

我地就叫左味醂鱼干🐟,枝豆🫛,炸白虾搭配啤酒同清酒。

炸白虾🦐呢个小食我都系第一次听,咬落口感都几脆。

食完前菜同刺身,就开始叫啲主食。我地分别叫咗松叶蟹肉釜饭,银鳕鱼西京味噌烧同串烧。

松叶蟹肉🦀釜饭质素媲美到系日本食啲釜饭,有好香嘅蟹肉味,同埋有饭焦,啲饭食落去有少少水份,比较软绵绵。

银鳕鱼🐟西京味噌烧就还可以,要趁热食,口感会比较好啲。 串烧就分别叫咗厚切牛舌心,鸡皮同鸡肾。三款串烧都烧到啱啱好,锁到肉汁,又啱会烧到干巴巴同硬。 😺😺

最后我地就叫咗土佐豆腐同清酒煮蚬🍶结束今晚嘅聚餐。 土佐豆腐就系豆腐包咗层炸粉拎去炸然后再用酱汁浸住,味道都几香同甜甜地。最surprise 系清酒煮蚬,啲蚬好清甜,无沙,食完蚬肉都忍唔住拎个蚬壳再舀啲清酒嚟饮吓。 😚😚

好食指数 🌕🌕🌕🌕🌑
推荐指数🌕🌕🌕🌕🌑