2020-03-19
今日系疫情下约左朋友去间新餐厅,贪新餐厅比较少人同新净,感染机会都少啲啦。不过间餐厅都几难揾,得葵涌道既入口同kcc elevator落黎既入口,所以暂时连隔离啲普通茶记都坐爆时,依间餐厅都未算多人。依间餐厅好西化,睇番官网系意大利人开,唔怪得啲装饰咁exotic。红砖墙再加个透明厨房,比食客睇pizza制作过程,几正。开头睇menu 好苦恼紧款式时,店员都有比啲推介,问下有无野唔食之类,无hardsell,几好。最后,我地叫个凯撒沙津($88),再加个黑松露磨菇Pizza($98),叫左两杯饮品包括西柚翡翠茶($52)、热朱古力($36)。先黎左两杯野饮先,比我地一边倾住计一边等即制Pizza。两杯野饮都好靓之余,亦好足料,唔似其他餐厅用糖浆沟就算。西柚翡翠茶($52)有好浓既茶味,亦有浓郁西柚香味,但不会觉苦,里面既mint再提高一份清香,够refreshing。热朱古力($36)都有拉花,好decent。杯朱古力用左好多较dark既朱古力冲,所以饮落唔会好甜,但味道好浓,正。之后就黎左bowl 凯撒沙律🥗($88),几大兜,几新鲜,而且啲烟三文鱼都几足料,不错。最后就黎左万众期待
最后就黎左万众期待既Signature Pizza喇,我地叫黑松露磨菇Pizza($98)。松露味好浓,上面亦好多大切既磨菇。Pizza边较厚,中间会薄啲,皮底松化,配埋厚厚既配料,非常滋味。
依间餐厅味道好,环境干净,送消毒湿纸巾,服务态度好。惜位置唔好,座落系葵涌道入口,电梯也不会经过,比较难揾。
如果大家都对pizza同意大利菜有兴趣,都可以黎试下,系唔错既体验。openrice book枱仲有折。