2015-12-17
一向欣赏吉野家嘅出品,每年帮趁次数一定系云云连销快餐店之中最多,一年起码都四至五次,特别系早餐同下午茶,二十几蚊嘅牛肉出前一丁系我觉得佢地最抵食嘅食物。今日天气显然转冷,晏昼想食碗大饭暖胃,途经上水地铁站,又未够钟做野,本来想去石湖墟食义烧饭嘅我,突然转軚入左入吉野家。不嬲都有食佢地嘅大牛肉饭餐,叫嘅时候望倒佢地个温泉玉子嘅介绍相好省镜,加左只,收银话: 『先生HK$42.5,唔该!』突然好感慨,依家食个吉野家套餐都超过40 蚊喇,真系生活艰难!温泉玉子牛肉饭餐虽然觉得吉野家贵左好多,但我依然觉得性价比好高,蛋系分开上嘅,大家睇下碗饭啲牛肉几咁多,未煮果阵估计有200克以上。佢地用日本面豉做嘅秘制酱汁非常香甜,同牛肉真系天作之合!讲下只温泉玉子先,蛋味好香,但做得就差少少,正宗温泉玉子应该系蛋白形态流质,而蛋黄会熟小小,呢度嘅蛋白唔多够『流』,效果唔太理想。上图系嚟自一家名气日本料理嘅温泉玉子,大家可以比较一下。𩠌讲完,轮到啲饭,好香,好滑,好软熟,好有饭味,高班过街外大部份酒楼同菜馆嘅所谓香米好多多多........其实碗饭真系好鬼正,特别系天寒地冻嘅日子,好过食件16安士嘅安格斯牛
不嬲都有食佢地嘅大牛肉饭餐,叫嘅时候望倒佢地个温泉玉子嘅介绍相好省镜,加左只,收银话: 『先生HK$42.5,唔该!』突然好感慨,依家食个吉野家套餐都超过40 蚊喇,真系生活艰难! 温泉玉子牛肉饭餐
$42.5
虽然觉得吉野家贵左好多,但我依然觉得性价比好高,蛋系分开上嘅,大家睇下碗饭啲牛肉几咁多,未煮果阵估计有200克以上。佢地用日本面豉做嘅秘制酱汁非常香甜,同牛肉真系天作之合!讲下只温泉玉子先,蛋味好香,但做得就差少少,正宗温泉玉子应该系蛋白形态流质,而蛋黄会熟小小,呢度嘅蛋白唔多够『流』,效果唔太理想。 上图系嚟自一家名气日本料理嘅温泉玉子,大家可以比较一下。