2017-08-06 1512 浏览
琴晚临训前,A姐话想听朝去饮茶食点心。结果,早茶时段,佢未起身;等到下午茶时段,佢都未起身!终于,喺下午3点半佢起身喇,我嘅早餐终于有著落喇!好彩依家食点心唔止得酒楼,仲有好多点心专门店,真系想凌晨食点心都无问题啦。呢间位于太子嘅笼太子点心专门店,虽然无米芝莲嘅眷恋,但人气十足,我哋今日就去叹吓茶啦!原只鲍鱼烧卖细细只嘅鲍鱼仔,意想唔到鲍鱼味咁浓,好烟韧好有咬口!而烧卖大大粒,猪肉同虾嘅比例啱啱好,一人一只唔会太多太溜。笼太子虾饺皇除咗烧卖,虾饺都可以叫2粒,不过我哋太钟意食虾饺,所以叫咗4粒。虾饺皮薄,晶莹剔透,虾肉弹牙,好新鲜呀! 黑椒金钱肚黑椒味道香浓,金钱肚够晒入味。再用埋索晒汁嘅乌冬垫底,好好味呀!不过,份量就略嫌较少。雪山叉烧包包面嘅雪山够晒香脆,面包松软,入面叉烧嘅份量十足,好好味呀!原只鲜虾肠肠粉好滑,每件都有大大只嘅弹牙鲜虾,好满足呀!凤爪排骨饭食咗咁多点心,无饭落肚又点得呢?呢碗大大碗嘅凤爪排骨饭就啱晒大食之人啦!

原只鲜虾肠

肠粉好滑,每件都有大大只嘅弹牙鲜虾,好满足呀!

2017-07-07