2019-12-19
今日爸爸生日,又难得佢愿意离开屋企附近食饭,又落order 话想食电视人地介绍个d 日本师傅发办chef’menu ,问完朋友就决定带佢黎尖沙咀稻乙日本料理食啦!朋友d comments都几,话除左野食好新鲜,侍应姐姐都好nice㖞!香箱蟹 蟹子第一碟上既前菜,系去日本都无食过既香箱蟹,因为通常都系食雄性既松叶蟹,而雌性既松叶蟹就系叫香箱蟹喇。香箱蟹同松叶蟹唔同在香箱蟹系食蟹膏同蟹子架!今日呢个香箱蟹蟹膏味度超浓郁,加上成个山咁高既蟹子,每一啖都要惊叹下🤣𩽾康鱼肝又系无食过既高级食材,净系系电视见过,个外形有点似鹅肝酱,原来佢系日本人话既海中鹅肝!入口超细滑,即刻就溶化,真系鹅肝咁,雷鱼一夜干大概手掌大小,上枱既时候仲系热架!煎得好香,皮脆肉嫩,唔会有鱼腥味,超级新鲜,爸爸仲想食埋我个条!如果一路食一路饮啤酒,应该都可以饮多几杯😍西京烧鹿儿岛豚肉夹沙拉酱同菜食上次系鹿儿岛净系食左豚肉shabu shabu 都无食其他煮法,估唔到今次系香港反而食到,呢度西京烧又系另一度同啤酒会好夹既菜呀!豚肉既肉质好嫩,加上个汁好惹味,又烧到有少少焦香,真系好正!九州真蚝有手掌咁大既生蚝,食一只真系唔够
香箱蟹 蟹子
香箱蟹同松叶蟹唔同在香箱蟹系食蟹膏同蟹子架!
𩽾康鱼肝
入口超细滑,即刻就溶化,真系鹅肝咁,
雷鱼一夜干
大概手掌大小,上枱既时候仲系热架!
西京烧鹿儿岛豚肉
夹沙拉酱同菜食
九州真蚝
有手掌咁大既生蚝,食一只真系唔够喉,不过仲有其他未想又期待既野食,都系忍下口啦!真蚝好新鲜,有浓浓既海水香味,仲超级肥美!
白子天妇罗
又系另一个我地无食过既野呀,系传说中好补身既鱼既精巢,日本食法真系将所有你未必敢食既野都包装得好靓,仲要真系好好味,一试难忘!首先外面炸得好香脆,入面就系质感化绵既白子,两个质地夹埋,口感好丰富,再加个汁,真系无得弹呀!
自家制鱼汤乌冬
汤底煮到奶白色,无味精架!食完唔会觉得口渴,不过因为真系好鲜甜,所以连个汤底都饮哂😂
成晚既野食都好惊喜,爸爸又好满意,下次到我生日,再黎食过😍
不过因为每一个菜都好吸引,我拣唔到最钟意既菜式呀😂
仲有绿茶雪糕架!