2023-03-12
Memior位于登龙街,系楼上既西餐厅黎。餐厅既位置阔落,墙上既装饰、menu等处处呼应餐厅既名,设计非常有心思。加上昏暗既灯光同埋浪漫既音乐,非常适合情侣黎撑台脚。✨日本广岛蚝烩意大利饭上面有四、五只非常肥美既广岛蚝,劲吸引!一直觉得烩意大利饭好容易好滞,但系呢个烩意大利饭吸收哂蚝既汤汁,食落好鲜味,唔会觉得好漏。而意太利饭亦煮到啱啱好,唔会太硬但又保持到口感!蚝非常嫩滑,蚝味够浓,味道鲜甜,加埋啲三文鱼籽,更加鲜味!✨烧西班牙乳猪配苹果蓉西班牙大大啖肉,咬落超多肉汁,最正既系佢个外皮,真系焗到好似薯片咁脆。中式既乳猪通常比较肥,但系呢到唔会,唔怕食到成口油。而配菜既苹果蓉果味香浓,甜甜地咁,夹埋乳猪食唔单止减轻左油腻感,仲令成道菜感觉更清新!
✨日本广岛蚝烩意大利饭
✨烧西班牙乳猪配苹果蓉