2022-09-17
☘️前几日趁中秋节假期,就倍母亲大人去了一趟上环嘅文武庙,碰啱食晏时间,就打算响附近揾嘢食,醒起烹慢主意响中环都有branch, 之前同契女一家去过,睇返OP嘅食评,原来都已经系成年前了。咁啱我前排去咗佢另一间泰菜fushion啲嘢食都好好味,所以就决定带妈咪再嚟呢度试吓!☘️因为冇订位,又系假期同食晏时候,间餐厅都好full, 眼见只净一张六人枱和一张二人位置,六人枱是已预订的,幸运地张二人位我哋可以直接入(虽然系拼坐,但起码唔驶等😜☘️我哋冇点a la cart ,拣咗restaurant week menu, 因为已经好多选择同埋几抵食,最主要系方便我呢啲有选择困难症嘅人,以下分享吓食过嘅嘢俾大家参考: Appetiser # 🥐 日本蟹膏流心牛角包 - 流心牛角包系我嘅至爱,之前已经试过龙虾汤味,但系呢个日本蟹膏我觉得更加好食,因为比较杰身,唔会好似龙虾汤咁湿,个牛角包更加能够保持干身同crispy。而且蟹膏份量好多同好香,真系食到😋# 🥬 是日沙律 - 沙律菜好新鲜同爽脆,酸酸甜甜的沙律汁好开胃# 🦪 日本生蚝 - 好耐冇食生蚝了,但又怕中伏,所以只加咗两只自己食,点知竟然意想不到
Appetiser
# 🦪 日本生蚝 - 好耐冇食生蚝了,但又怕中伏,所以只加咗两只自己食,点知竟然意想不到地新鲜味美,爽口,只加58有两只,推介必点👍
Main course
# 🐖西班牙黑毛猪腩南瓜risotto- 个猪腩好脆,望落去好似好肥但入口没有油腻感觉,配埋个甜甜哋嘅南瓜risotto, 更加平衡咗猪腩嘅油腻,可能因为健康嘅烹调方法,味道比较清淡,感觉好健康😜
# 🐟香煎大西洋鳕鱼柳 - 块鱼柳大大块啖啖肉啱哂我,因为我最怕食有骨鱼😜 煎得外面香脆,味道比较浓,配埋个柠檬牛油汁好醒神
Dessert
# 🥐肉桂苹果流心牛角包 - 本来想试爆炸糖海盐焦糖咖啡口味,但因为咖啡材料唔够所以改试呢个,我最喜欢肉桂所以转左都冇问题😋
# 🍮 crème brulee - 呢个上次都有食,入口好滑同creamy, 配咖啡刚刚好
食咁多嘢埋单两个人都只系四百几蚊,真系value for money 👍 妈咪话原来阿妹之前都带佢嚟食过佢个afternoon tea set 都唔错,等我下次再过开嚟上环试吓个下午茶先😜