2021-07-23
一间以手打墨鱼小食为名既老店,最近发现重新装修,装修变得新颖又坐得舒服,食物质素仍然保持水准,认真难得!小食拼盘 (细)小食拼盘有生煎墨鱼饼、炸鱼片头和炸鲜虾云吞,各2件左右。既然手打墨鱼,当然要食生煎墨鱼饼!墨鱼饼和炸鱼片头都煎得金黄色,食入口一d都唔油腻,而且好弹牙。炸鲜虾云吞几有虾鲜味,内里发现有一大只虾。潮式榄菜肉卷第1次见呢款小食。以榄菜、马蹄、猪肉等材料打成内里既馅料,再用腐皮包住,放落油炸。榄菜肉卷炸得好脆,内里既肉质好有咬口,完全无油腻感。手打炸紫菜墨丸 配 黑豉油王捞面个人大推呢个手打炸紫菜墨丸,墨丸同样打得好弹牙,入面仲有马蹄,增加咬口感。另外亦加左墨鱼头粒,令墨丸一咬就有好香的墨鱼味。至于捞面以黑豉油王捞成,会有d豉油香,但唔会咸,捞面好干身。牛三宝面牛三宝有牛筋、牛肚、牛腩,牛三宝份量都几多,都几嫩几易咬开,幼面几滑。柑桔蜜来自新加坡既柑桔,个人觉得比一般餐厅既浓几倍,而且加左蜜糖,好顺喉,热饮一流。咸柠七大大粒咸柠檬配七喜,好适合夏天饮,好解渴!最后见d野食几得,就买左包炸鱼皮返屋企食!佢位置就系K11隔离,但唔太起眼,所以影低门面比大家认下,价钱唔太贵,想平
小食拼盘 (细)
小食拼盘有生煎墨鱼饼、炸鱼片头和炸鲜虾云吞,各2件左右。
既然手打墨鱼,当然要食生煎墨鱼饼!
炸鲜虾云吞几有虾鲜味,内里发现有一大只虾。
潮式榄菜肉卷
第1次见呢款小食。
榄菜肉卷炸得好脆,内里既肉质好有咬口,完全无油腻感。
手打炸紫菜墨丸 配 黑豉油王捞面
另外亦加左墨鱼头粒,令墨丸一咬就有好香的墨鱼味。
牛三宝面
柑桔蜜
咸柠七
大大粒咸柠檬配七喜,好适合夏天饮,好解渴!
最后见d野食几得,就买左包炸鱼皮返屋企食!
佢位置就系K11隔离,但唔太起眼,所以影低门面比大家认下,价钱唔太贵,想平平地食一餐唔错。