2019-09-16
应该好多人都有听过喺香港食百碟宴,排场夸张又抢镜嘅京川沪菜。今次同另一个朋友去食日喜楼,但系因为百碟宴最少都要6或者12位,所以我哋今次就选择咗同样好好味既散叫菜式🥰日喜灌汤小笼包 ($74)我系一个彻头彻尾嘅小笼包控,只要有小笼包嘅地方就有我。黎到日喜楼当然都唔例外, 因为我觉得系上海菜嘅地方试小笼包就可以分辨到间餐厅嘅水准。小笼包一共有四只,老实讲我可以自己食晒一笼😂小笼包皮薄到晶莹剔透,可以望得到里面啲汤等紧我将小笼包咬开,然后就会好似洪水泛滥出嚟,掩盖我嘅味蕾!小笼包肉好粉嫩,肉质唔会好松散,亦都唔会好结实,中和之道大概就系咁嘅意思。😇黄金虾球 ($188)同行嘅朋友好钟意黄金乜乜乜,于是我哋就叫咗黄金虾球,其实呢味𩠌都系我同佢每次去餐厅一定会食嘅。虾球好大只,就算只系得虾肉嘅部份都有我手掌心嘅大。一咬入口虾肉弹牙度十足,可以想像到日喜楼用咗非常新鲜,仲识游水嘅活泼生猛虎虾,甚至乎系更加大只嘅虾!黄金脆皮好薄,绝对唔会有一旧粉凝固而影响口感。爆汁牛肉馅饼 ($48)顾名思义就知道呢个牛肉馅饼来头并非一般,大家真系要小心食,而且要摊凉少少先食,因为一咬开牛肉饼,啲牛肉汁就会喷出嚟
日喜灌汤小笼包 ($74)
黄金虾球 ($188)
爆汁牛肉馅饼 ($48)
顾名思义就知道呢个牛肉馅饼来头并非一般,大家真系要小心食,而且要摊凉少少先食,因为一咬开牛肉饼,啲牛肉汁就会喷出嚟。如果大家着咗白色衫,建议大家一咬落去嘅时候唔好咬得太深,轻轻咬一个窿系个包度,然后慢慢啜啲肉汁出嚟,最后先连包带肉咁大大啖食🤤
蜜汁火方 ($148)
呢个系口感层次享受,点解呢?因为每一片好似馒头质地既夹包,可以放入一片浸左蜜汁既金华火腿,以及一片脆炸薄春卷皮。一放入口有软熟既夹包、又甜又咸既火腿,脆脆薄片,所以口感一次过冲击口腔,好得意,新奇得黎又好夹。☺
其实说到底,都系好想有机会试下个驰名招版百碟宴🤩