2024-07-11 836 浏览
九如坊简约意大利小餐馆 Posso 细细一间,座位唔多,但佢个 setting 好温馨好家庭式~~ 今次试佢地既 9 -course tasting menu,每一道菜都好精致用心Baccala Arancini呢个马介休炸意大利饭,几乎系每枱必点,马介休外皮香脆,肉身软嫩鲜味同甜椒酱完美结合,层次丰富令人一试难忘Red Snapper Crudo红䲞鱼他他薄切有烟鱼骨慕丝特别风味,再加上清香佛手柑同咸鲜三文鱼子,整道菜清新开胃Gazpacho蔬菜冻汤味道酸甜加上意式青瓜同脆脆面包粒,又系另一个开胃菜Calla呢个手工意粉又系大热 item之一,墨鱼汁意粉做到 al dente 微辣辣肉肠加埋鱿鱼蚬等等海鲜,材料十足味道香浓惹味Agnolotti意大利饺子内馅丰富,墨西哥辣椒带来微辣同香脆鸡皮粒粒的香脆口感令人回味无穷Poached Yellowtail低温慢煮油甘鱼卖相一流,油甘鱼以慢煮烹调肉质细嫩,油脂丰富Pan Seared Duck Breast鸭胸经过香煎,外皮香脆肉质鲜嫩,加埋无花果酱同甘笋蓉就系完美配搭Char-grilled Gai Lan炭烧芥兰呢款我觉得个味比较中式
九如坊简约意大利小餐馆

Baccala Arancini

Red Snapper Crudo

Gazpacho

蔬菜冻汤味道酸甜加上意式青瓜同脆脆面包粒,又系另一个开胃菜

Calla

Agnolotti

Poached Yellowtail

低温慢煮油甘鱼卖相一流,油甘鱼以慢煮烹调肉质细嫩,油脂丰富

Pan Seared Duck Breast

Char-grilled Gai Lan

炭烧芥兰呢款我觉得个味比较中式,(仲好有获气味???),芥兰炭烧过口感脆爽惹味,加埋茄子乳酪蓉形成丰富既口感对比

Smoked Vanilla Gelato

呢个烟熏云呢拿雪糕好好食!焦糖酱加埋榛子crumble,有咬口又香口

#中环美食#打卡餐厅#打卡美食#相机食先#上环美食#中环意大利菜
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#foodoftheday#hkfoodkiller