2018-06-01
是日跟旧上司聚旧~~~想食啲就揾到佐敦呢间铁板烧。佐敦落车要步行大概10分钟~ 终于见到门外大红灯笼,就知到了。餐厅唔算大座位唔多,当日系星期一人唔算太多,店员一见到我地就带我地去铁板烧吧枱坐低~ 望望餐牌,我地决定一个平啲+一个贵啲再一齐share~ 所以叫左 海胆焗原只龙虾北海道帆立贝海鲜套餐($780)+日本十胜黑豚肉北海道松叶蟹套餐($450)一坐低之后,店员就帮我地加水,eee望真啲水杯加左粒青柠,又几特别! 一路饮会觉得好清新中和到热气感~ 之后两款前菜烟熏鸭胸沙律+三点刺身都黎到了沙律杯好多材料豆腐生菜青瓜再加埋烟熏鸭胸感觉清新开胃。另外既三点刺身,有三文鱼牡丹虾同八爪鱼 三文鱼肥美,牡丹虾肉身弹牙~~~ 好喇完成前菜,就到师傅出马为我地预备主菜喇~~ 第一道主菜: 北海道帆立贝帆立贝好大一粒,上面加上黑松露酱,好夹。肉厚鲜甜,再加上裙边一齐食,double口感!第二道: 招牌脆皮煎鳗鱼呢个很有惊喜!师傅事先将鱼皮同肉分离,再分开烹调。鱼皮焦得好香,入口香脆,另外鱼肉肥厚加上烧汁,味道一流。第三道:铁板海胆酱芝士焗原只龙虾龙虾肉质弹牙,再加上芝士好正主菜不经不觉完成,跟住
好喇完成前菜,就到师傅出马为我地预备主菜喇~~
第一道主菜: 北海道帆立贝
第二道: 招牌脆皮煎鳗鱼
第三道:铁板海胆酱芝士焗原只龙虾
龙虾肉质弹牙,再加上芝士好正
主菜不经不觉完成,跟住就系S2特色黄金炒饭,饭粒干身,加入蟹膏炒香香地又好有味道。
再来既就系焗杂菌,师傅用锡纸包住再烧熟。
S2铁板纸包蚬汤
汤用胶袋盛住,再放喺鐡板上加热,纸包蚬汤好清甜,用左昆布做汤底,再加入一只大蚬同龙虾脚,好鲜味!!如果多啲蚬就好喇..
最尾呢个焦糖西多条,好得意,师傅灵巧运用简单材料: 将面包加上白砂糖牛油等等将面包烧至金黄香脆 ,但最尾却是最令人惊艳! 乐师傅确实厉害。