2016-03-29
复活节假期其中一日去大埔 hea, 之后朋友载我由大埔出旺角,为左带我黎「新水记」。佢系民间食神,我一定跟佢揾食。其实「新水记」呢个大名听过无数次,如果我未黎过我会以为是主打镬气小炒。当我坐系店内时拎起餐牌先如梦初醒。原来水记除了街坊小炒外,还有泰国菜和BBQ美食。我真心觉得它们很劲,店舖细细仲要咁隔摄,也可以炒到出晒名。黎得呢到预左无招呼,面痴痴立立,但干净度尚算可以。朋友担心我坐吾惯呢地方。我同佢讲:「其实我好Local 」佢系水记既熟客,点菜由他话事。先来「海折柚子沙律」有别于青菜沙律咁单调。海折入口爽脆,酸甜开胃,加入九层塔和香葱令味道更提升。朋友话必试「蒜蓉肉松蒸陈村粉」,对于吃开炒饭既我,有点无奈。我印象中陈村粉就是散开左既肠粉,应该无乜特别。煮法是加上了大量蒜蓉、肉松、葱花、辣椒等,最后赞上豉油。热辣辣陈村粉入口较肠粉略烟,又软又滑。最重要是更吸收了配料鲜香。好味到不得了。朋友见我食到停吾到口,他说:「你好似好欣赏㖞。」哈哈~泰式小炒「肉松生菜包」除了主角肉松外还有蒜片、葱头和辣椒所以特别香口惹味。而且份量很大,够四个人吃,好抵食。其余还有「煮鸡肝拼生肠」和「BB
佢系民间食神,我一定跟佢揾食。
我真心觉得它们很劲,店舖细细仲要咁隔摄,也可以炒到出晒名。
黎得呢到预左无招呼,面痴痴立立,但干净度尚算可以。
朋友担心我坐吾惯呢地方。
我同佢讲:「其实我好Local 」
佢系水记既熟客,点菜由他话事。 先来「海折柚子沙律」 有别于青菜沙律咁单调。
海折入口爽脆,酸甜开胃,加入九层塔和香葱令味道更提升。
我印象中陈村粉就是散开左既肠粉,应该无乜特别。 煮法是加上了大量蒜蓉、肉松、葱花、辣椒等,最后赞上豉油。
热辣辣陈村粉入口较肠粉略烟,又软又滑。
最重要是更吸收了配料鲜香。好味到不得了。
朋友见我食到停吾到口,他说:「你好似好欣赏㖞。」哈哈~
泰式小炒「肉松生菜包」 除了主角肉松外还有蒜片、葱头和辣椒所以特别香口惹味。而且份量很大,够四个人吃,好抵食。
其余还有「煮鸡肝拼生肠」和「BBQ 猪颈肉拼鸡翼」 眼阔肚窄,两个人当然食吾晒咁多野。
但是讲都吾信,埋单$260
简直系抵食到我唔信。