2014-07-01
这区是我出没之地,常叹美食不多, 总要到天后大坑医肚。是日打算跟父母饮茶, 附近的酒楼我们都已留下太多脚毛, 反而想到久未踏足"粤", 立即拿起电话订位, 总算摄到个时间, 虽然去到亦难免等了15分钟。 米芝莲食巿要排队等位是常识吧......蟹肉菠菜春卷:没有期望, 反而有惊喜。总觉得这种菜式内里系劲多菜+食吾到蟹肉。点知佢有菠菜之余亦让你食到+睇到白白的蟹肉, 佢都吾蠢, 全蟹肉成本高, 混入虾肉等你有爽爽口感之余, 亦系白得似蟹肉,又令你吾会好意思话佢悭皮......anyway, 食落味鲜偏淡百合带子饺: 丰富取胜, 样样都可以睇到一粒粒, 除百合和带子外, 还有虾+翠内瓜+萝卜+马蹄, 虾及马蹄增加爽甜, 甘样既配搭冇得输, 只是百合和带子亦做不了主角鲍汁鸡脚: 缺点系上枱时已是暖偏凉, 鸡脚这种胶质重的食物一系就热食,一系就冻食, 吾可以吾汤吾水, 尤其是在酒店内的米芝莲餐厅.....味道ok, 但不用在米芝莲餐厅都可轻易找到的味道荷叶饭(忘了影相): 有荷香, 饭干身粒粒分明, 混有冬菇,瑶柱,虾干,猪肉粒, 海味and肉味都有,又系冇得输!久不久来一次还是不错的!
蟹肉,又令你吾会好意思话佢悭皮......anyway, 食落味鲜偏淡 百合带子饺: 丰富取胜, 样样都可以睇到一粒粒, 除百合和带子外, 还有虾+翠内瓜+萝卜+马蹄, 虾及马蹄增加爽甜, 甘样既配搭冇得输, 只是百合和带子亦做不了主角 鲍汁鸡脚: 缺点系上枱时已是暖偏凉, 鸡脚这种胶质重的食物一系就热食,一系就冻食, 吾可以吾汤吾水, 尤其是在酒店内的米芝莲餐厅.....味道ok, 但不用在米芝莲餐厅都可轻易找到的味道 荷叶饭(忘了影相): 有荷香, 饭干身粒粒分明, 混有冬菇,瑶柱,虾干,猪肉粒, 海味and肉味都有,又系冇得输!
久不久来一次还是不错的!