2023-08-16 565 浏览
一向冇饭瘾,晏昼最钟意就系食馄饨同饺子。今日嚟深水埗做嘢,又畀我哋发掘到间新开嘅馄饨饺子店。餐厅门面光鲜,店内装修新簇,地方干净企理,座位阔落,坐得好舒服。我哋点咗大馄饨、手工饺子同煎饺,+$30 仲可以配炖汤一盅,有乌鸡人参同排骨人参可供选择。原味鲜肉大馄饨 ($42)  馄饨大大只,皮很滑,入面嘅猪肉馅肥瘦适中,肉味亦调校得啱啱好,食落清爽又唔油腻,完全没有猪膻味。香茜鲜肉饺子 ($45)  呢款饺子嘅外形好饱满,粒粒都胀卜卜,咬开见到入面包住满满嘅嘅芫茜同肉碎,入囗味道好清新。韭菜鲜肉煎饺 ($53)  煎饺嘅卖相好靓仔,色泽金黄,咬下脆卜卜。入面嘅韭菜份量多又够鲜爽,猪肉馅有粗有幼,口感有层次。+$30 点嘅乌鸡枸杞炖人参汤,亦值得畀个 Like,汤水火喉十足,人参味很突出,入口味道好鲜甜,内有乌鸡同杞子,滋补又养身。另外仲点咗两杯饮品 ,冰镇酸梅汁 ($7) 味道酸咪咪,非常醒胃;冻豆浆 ($7) 微甜滑顺,入口豆味好浓郁。最后拣咗客驴打滚 ($12) 作结,糯米皮烟烟韧韧,入面嘅红豆蓉不多,但食落几绵密,口感唔错,值得一试。