2018-08-15 35 浏览
川菜向来系我中国菜入面最钟意嘅菜系,今日朋友话想食中餐,我就即刻提议食呢间位于湾仔嘅四姐川菜。2人餐分别可以拣2款凉菜,3款热菜。凉菜我地就拣左口水鸡同蒜泥青瓜 ,而热菜我地就拣左干扁四季豆、椒盐虾同埋辣子鸡。川菜咁辣,当然唔少得饮茶解渴喇。手拍蒜泥青瓜非常青新,师傅味道调得刚好,非好食。口水鸡非常有住家感觉,而且唔会太辣,唔太食得辣嘅朋友都可以挑战下。呢个抄生菜系送嘅,非常有锅气,味道都相当唔错。干扁四季豆系我非常钟意嘅一道菜,师傅落左雪菜、肉粒等同四季豆一齐抄,食落非常香口惹味,岩晒送饭食。椒盐虾亦相当好味,虾壳炸到脆卟卟咁,可以连埋壳一齐食,师傅细心咁剪左虾头,番番有虾膏嘅部分,成只虾食落鲜味十足,大推!最后呢个辣子鸡花椒味重,而且都几辣,岩晒送饭。

川菜咁辣,当然唔少得饮茶解渴喇。

手拍蒜泥青瓜非常青新,师傅味道调得刚好,非好食。

呢个抄生菜系送嘅,非常有锅气,味道都相当唔错。

最后呢个辣子鸡花椒味重,而且都几辣,岩晒送饭。