2018-11-12
经朋友介绍揾佐间泰国菜私房菜同女朋友开处,位置都算方便啦,系湾仔同金钟中,我地就拣佐系湾仔地鐡站行去,贪佢一条直路唔使左穿右插楼上舖,地下街闸无锁。上到黎地方细细但已经坐满佐人,好在一早有BOOK 定位。成日食泰国菜,今日点菜就点得比较平淡鲜鱿沙律,重料,开胃,呢个绝对系泰国菜必点开胃菜。估唔到成碟会落咁多鲜鱿,相当抵食先黎系个炸虾饼并鱼饼,因为太肚饿,未影相都食佐两旧佢每样都四旧,够晒分,无乜炸粉,相信都系餐厅自制,几鲜味,几饱满。唔错再黎就系个虾膏炒通菜,呢个虾膏味都几重,又大蝶,相当抵食。全碟新鲜,挑过拣过,抵赞猪肉炒金边粉,呢个系觉得最好食的一碟,虽然好似普普通通,但要控制个味道都唔简单,好多泰国菜馆都会做得好咸,反而呢间真系控制得几好,仲落佐好多樱花虾,好足料一直都未食过泰国私房菜,虽然我都唔系好知何谓私房菜,但纯以食物质素,呢间都算系几用心同足料既一间泰国菜餐厅
成日食泰国菜,今日点菜就点得比较平淡
鲜尤沙律
炸虾饼并鱼饼