2023-07-14
作为一个好钟意食饺子嘅人,本身都好钟意食屯门分店嘅饺里。最近竟然发现佢开咗嚟港岛区,于是揾日收工即刻过去买。可以拣汤饺子或者煎饺,我为咗试晒佢嘅两款汤,于是叫咗两个汤一个煎饺。我觉得个汤真系冇味精,而且劲足料,可以望到真系真材实料煲出嚟嘅汤。觉得同某啲连锁品牌嘅住家汤差唔多🥰个人钟意粟米红萝卜无花果汤多啲,佢系素汤,用腰果代替左肉类,可以中和返啲饺子入边嘅肉,唔会太漏。我今次拣咗佢嘅素饺,由于佢入边冇肉,所以整体比较松散。饺子入边有红萝卜翠玉瓜木耳粉丝,整体感觉好fresh而且同时都会有咬口。仲叫咗个芫荽猪肉饺子,咬落去系劲丰富嘅芫荽味,如果钟意芫荽嘅人一定要食🥰除咗两个汤饺之外,仲有一个煎饺子,我拣咗屋企人最钟意食嘅咖喱椰菜煎饺子。个咖喱味非常浓郁,配椰菜嘅咬口中和返就啱啱好。觉得坊间都好少有呢一个配搭,系特别嘅口味。佢跟饺子会送菜脯,佢个菜脯比较辣,但系粤式会越上瘾好想继续食😂好开心,佢开咗去我返工地方附近,咁就可以成日买到外卖返屋企食😌
最近竟然发现佢开咗嚟港岛区,于是揾日收工即刻过去买。