昨日下午 2:30多想揾D 旧式餐厅食午餐, 由荃湾城市中心行落来揾食, 想想下突然间想起各位在新村街餐厅介绍, 平时星期六、日经过太多人排队, 实在无这样耐性, 不如平日去试下应该无咁多人。第一站去左嘉乐冰厅, 入到去居然无位要在外等, 赶时间结果去左这间第二精选, 舖仔细细, 但光线、环境很舒适, 好有街方 FEEL ! 估唔到座上客系好多同我差不多年纪的人士, 反而不是老人家, 有点意外惊喜。叫了一个"抵食午餐", 看价钱我屋企楼下茶餐厅都系贵多2元, 看落去好似差唔多, 惊喜就系这样发生。不消3分钟, 来了一块厚厚的多士, 大块够厚, 好多餐厅都无这块多士咁有份量, 跟住1分钟来多个煎双蛋火腿, 起初以为咁细块火腿, 唔多抵, 跟住揭起块蛋原来仲有半块, 比正常长方形 SZ 约 2/3 , 系呀 !唔记得佢系双蛋, 两只蛋质素就系阿 SO 讲的煎蛋技巧啦, 正 !我最钟意食半生熟, 两只蛋系无分别, 煎时间应该系一样, 孪生感觉。同时来埋杯涷奶茶, 茶味重少少我至爱, 奶够滑, 份量都算大杯, 冰又不太多, 甜味啱啱好 。 最后一个主菜就系义烧茄汁炒意粉, 份量虽少, 但足够我

叫了一个"抵食午餐", 看价钱我屋企楼下茶餐厅都系贵多2元, 看落去好似差唔多, 惊喜就系这样发生。不消3分钟, 来了一块厚厚的多士, 大块够厚, 好多餐厅都无这块多士咁有份量, 跟住1分钟来多个煎双蛋火腿, 起初以为咁细块火腿, 唔多抵, 跟住揭起块蛋原来仲有半块, 比正常长方形 SZ 约 2/3 , 系呀 !唔记得佢系双蛋, 两只蛋质素就系阿 SO 讲的煎蛋技巧啦, 正 !我最钟意食半生熟, 两只蛋系无分别, 煎时间应该系一样, 孪生感觉。同时来埋杯涷奶茶, 茶味重少少我至爱, 奶够滑, 份量都算大杯, 冰又不太多, 甜味啱啱好 。 最后一个主菜就系义烧茄汁炒意粉, 份量虽少, 但足够我食, 茄汁均匀但不带过酸感觉,意粉质感很好,义烧只得三块略嫌少, 但味道真系 "正 ", 真系一个好好的推介 ! 有机会我一定带我D朋友来食。
2010-04-13